Вјере

Франциско разумије забринутост патријарха Иринеја поводом Миловог закона о „слободи вјероиспвијести“

МАДА ДИПЛОМАТСКИ И МЕКО – ВАТИКАН ФАКТИЧКИ СТАО НА СТРАНУ СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ
  • Папа обавијестио поглавара СПЦ да се државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин већ лично обратио Предсједнику Владе Црне Горе Душку Марковићу, не са циљем да се мијеша у унутрашње ствари црногорске државе већ у нади да ће закон који се предлаже, а који се тиче вјерских слобода, бити донијет на демократским принципима, односно – да „неће бити потврђен ако се претходно не постигне највећа могућа сагласност свих вјерских заједница у Црној Гори

КАДА је Влада Црне Горе у мају ове године јавности представила Нацрт закона о слободи вјероисповијести било је јасно да се ради о тексту који не само да не гарантује ту слободу већ представља кршење елементарних људских права.

Начин на који је припреман, без претходних консултација и договора са Црквама и вјерским заједницама, показује да је очигледно написан са циљем да буде параван за отимање цркава, манастира и црквене имовине.

Као таквог препознале су га и остале православне Цркве, што су потврдили својим писмима Васељески Патријарх Вартоломеј и Свети Синод Руске Православне Цркве.

Негативне посљедице оваквог текста Закона  види и поглавар Римокатоличке Цркве Папа Фрациско.

Он је одговарајући на писмо његове светости Патријарха српског Иринеја истакао да су примједбе и забринутости од стране Српске Цркве размотрене у Римокатоличкој Цркви са посебном пажњом.

„Захваљујем Вам се што сте ми братски изразили Вашу забринутост таквим приједлогом закона због негативних посљедица које он може да произведе, не само за Српску Православну Цркву у Црној Гори, већ и за локалну Католичку Цркви“ истакао је Папа Франциско и додао:

„С тим у вези, Државни Секретар, Кардинал Пјетро Паролин се лично обратио Предсједнику Владе Црне Горе г. Душку Марковићу, не са циљем да се мијеша у унутрашње ствари црногорске државе већ у нади да закон који се предлаже, а који се тиче вјерских слобода, буде донешен на демократским принципима, јер у супротном, неће бити потврђен ако се претходно не постигне највећа могућа сагласност свих вјерских заједница у Црној Гори“, закључио је поглавар Римокатоличке Цркве.

Влада Црне Горе на сједници од 6. децембра ове године усвојила је текст Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и прослиједила га Скупштини која га је уврстила у дневни ред слиједеће сједнице која је заказана за 24. децембар 2019. године.

Оваква одлука Владе очекивано је изазвала револт, не само код вјерујуће већине у Црној Гори већ и код бројних црногорских политичара и јавних посленика чиме је држава доведена у још једну озбиљну политичку кризу.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка организују молитвени црквено-народни сабор који ће се одржати у Никшићу 21. децембра 2019. године, који ће бити наставак оног Тројчинданског из јуна ове године када се испред Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици сабрао велики број грађана Црне Горе.

https://mitropolija.com/2019/12/12/papa-francisko-zakon-nece-biti-potvrdjen-bez-saglasnosti-svih-vjerskih-zajednica-u-crnoj-gori/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар