Vjere

Francisko razumije zabrinutost patrijarha Irineja povodom Milovog zakona o „slobodi vjeroispvijesti“

MADA DIPLOMATSKI I MEKO – VATIKAN FAKTIČKI STAO NA STRANU SPC U CRNOJ GORI
  • Papa obavijestio poglavara SPC da se državni sekretar Vatikana, kardinal Pjetro Parolin već lično obratio Predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da će zakon koji se predlaže, a koji se tiče vjerskih sloboda, biti donijet na demokratskim principima, odnosno – da „neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori

KADA je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje tu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava.

Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa Crkvama i vjerskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine.

Kao takvog prepoznale su ga i ostale pravoslavne Crkve, što su potvrdili svojim pismima Vaseljeski Patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske Pravoslavne Crkve.

Negativne posljedice ovakvog teksta Zakona  vidi i poglavar Rimokatoličke Crkve Papa Fracisko.

On je odgovarajući na pismo njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja istakao da su primjedbe i zabrinutosti od strane Srpske Crkve razmotrene u Rimokatoličkoj Crkvi sa posebnom pažnjom.

„Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim prijedlogom zakona zbog negativnih posljedica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku Crkvi“ istakao je Papa Francisko i dodao:

„S tim u vezi, Državni Sekretar, Kardinal Pjetro Parolin se lično obratio Predsjedniku Vlade Crne Gore g. Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče vjerskih sloboda, bude donešen na demokratskim principima, jer u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori“, zaključio je poglavar Rimokatoličke Crkve.

Vlada Crne Gore na sjednici od 6. decembra ove godine usvojila je tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i proslijedila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red slijedeće sjednice koja je zakazana za 24. decembar 2019. godine.

Ovakva odluka Vlade očekivano je izazvala revolt, ne samo kod vjerujuće većine u Crnoj Gori već i kod brojnih crnogorskih političara i javnih poslenika čime je država dovedena u još jednu ozbiljnu političku krizu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizuju molitveni crkveno-narodni sabor koji će se održati u Nikšiću 21. decembra 2019. godine, koji će biti nastavak onog Trojčindanskog iz juna ove godine kada se ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sabrao veliki broj građana Crne Gore.

https://mitropolija.com/2019/12/12/papa-francisko-zakon-nece-biti-potvrdjen-bez-saglasnosti-svih-vjerskih-zajednica-u-crnoj-gori/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar