Vjere

Irinej: Molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromis u kome će KiM ostati u Srbiji

PATRIJARH POSETIO CRKVU SVETOG DIMITRIJA U S. MITROVICI I RUČAO SA STUDENTIMA
  • „Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi, kako Kosovo treba podeliti ili nekim kompromisom rešiti ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi. To ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko a daleko su od svega onog što je srpsko“
  • „Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili je i oteli od nekoga. Ovu nam je zemlju, kako kaže naš pesnik Bećković, Bog darovao i to što nam je Gospod darovao, to moramo da čuvamo“
  • „Dvadeset godina sam živeo u Prizrenu, prestonici dva vladara, i ne mogu da zamisli da `moj Prizren` ode nekom drugom narodu… Zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska. Ono što se dâ i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno“

PATRIJARHA Irineja ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, pored domaćina Episkopa raško-prizrenskog Teodosija, dočekali su brojni vernici među kojima je bio veliki broj učenika iz više mitrovačkih škola.

– Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili je i oteli od nekoga. Ovu nam je zemlju, kako kaže naš pesnik Bećković, Bog darovao i to što nam je Gospod darovao, to moramo da čuvamo, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je poručio da je čitavom srpskom narodu potrebno jedinstvo u svemu dobrome, da se ne deli kao što je to mnogo puta u istoriji činjeno, a preostale Srbe je pozvao da ostanu i opstanu, naglasivši da tako čuvaju Kosovo i Metohiju.

Patrijarh je istakao da Srbija i Srpska Crkva misle o Srbima na Kosovu i Metohiji i da se za njih bore.

– Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi, kako Kosovo treba podeliti ili nekim kompromisom rešiti ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi. To ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko a daleko su od svega onog što je srpsko, poručio je patrijarh Irinej, saopštila je TV Hram

Patrijarh je podsetio da je dvadeset godina živeo u Prizrenu, prestonici dva vladara, i da ne može da zamisli da „njegov Prizren“ ode nekom drugom narodu.

– Ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar Božji. Kakav je to kompromis ne znamo još uvek. Mi želimo kompromis, molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromis u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji, a narodu albanskom, – ja znam šiptarski narod, a ovo posle zove se albanski narod – da im se da puno prava, dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik, svoje pravo, da se po tome ponašaju, naveo je Patrijarh.

– Zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska, rekao je patrijarh Irinej i zaključio: – Ono što se dâ i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno.

Patrijarh Irinej je posetio i Univerzitet Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i razgovarao sa profesorima i studentima. Njegovu Svetost Patrijarha, u čijoj je pratnji bio Episkop raško-prizrenski Teodosije, ispred zgrade Rektorata dočekali su brojni studenti na čelu sa rektorom Univerziteta prof. dr Zdravkom Vitoševićem.

– Kao što narod treba da gleda u Crkvu tako narod treba da gleda i u vas. Vi ste naša velika nada jer tamo gde su crkve i škole tu je mesto i narodu. Mene raduje što sam ovde sa vama,. Ja sam ovih dana bio i u Štrpcu i u mnogim mestima širom Kosova i Metohije, ima našega naroda ovde. To je velika nada, motiv i osnov i drugima koji žele da se vrate na svoja ognjišta. Učite marljivo jer što god budete više znanja stekli bićete korisniji Otadžbini i narodu. Tako gledajte svoju budućnost – kroz narod i za narod. Tako su radili naši slavni preci a mi imamo na koga da se ugledamo. Drago mi je što vas vidim, znajte da ste velika uteha za naš narod ovde i dok god postoji ovaj Univerzitet na ovim prostorima biće i nade i utehe za naš narod na Kosovu i Metohiji ali i za sve Srbe ma gde bili, poručio je studentima u Kosovskoj Mitrovici Patrijarh srpski g. Irinej.

Posle razgovora sa studentima Patrijarh je zajedno sa rektorom prof. dr Vitoševićem, vladikom Teodosijem i studentima ručao u studentskoj menzi.

http://spc.rs/sr/patrijarh_irinej_zemlja_srpska_ne_mozhe_tudja_da_bude

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar