Video Vjere Odabrano

Irinej: Neki bi Crnu Goru bez Srba, tamo u vladi imaju osam muslimana, a nijednog Srbina

„PLAŠIMO SE DA U CRNOJ GORI NE DOĐE DO FIZIČKIH OBRAČUNA I PROLIVANJA KRVI“
  • Naša i država i crkva nemaju ništa protiv  toga što je ponovo uspostavljena Crna Gora kao država, oni su to bili, mogu biti i danas, ali nemaju pravo da budu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu
  • „Ne vidim o čemu bi se pregovaralo, jedino rešenje je da povuku zakon… Đukanović tvrdi da je crkvena imovina bila državna do 1918. i da je navodno kasnije prešla u srpske ruke. To nije istina i ne samo da to nije istina, nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala, to je činjenica

PATRIJARH srpski Irinej je na kraju posete SPC u SAD, gde je predsedavao vanrednim Crkvenim Saborom na Floridi, govorio o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori za Sabornik.net i tom prilikom istakao da u spornom zakonu nema ni govora o verskoj slobodi već o želji da se dođe do svetinja i manastirskih imanja, koje bi se poverile „nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću“, koji je raščinjen zbog nedela.

Ukazao je da Dedeića ni narod u Crnoj Gori nije prihvatio i naglasio:

„Ne vidim o čemu bi se pregovaralo sa Vladom Crne Gore pošto je jedino rešenje da se povuče Zakon o slobodi veroispovesti Jedino se plašimo da se ne tu ne izvedu momenti i neki slučajevi, gde može doći do nekih fizičkih obračuna i čak do prolivanja krvi, što bi bila tragedija, a postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti. Crnogorci kažu: branićemo životima svojim naše svetinje. Poruka je vrlo jasna treba je uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore i mira, poručio je Irinej.

Situacija u Crnoj Gori je, kaže, veoma osetljivo pitanje „jer, velikim delom su, neću da kažem koje sile i ko, podgrevali takvo stanje u Crnoj Gori. Međutim, ovi nisu znali za granice, oni su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu.

On navodi da ono što je Đukanović učinio, to je ne samo nezakonito, već i protiv svake pameti. „On atakuje na najveće svetinje srpske i crnogorske, kao što su Ostrog, Cetinjski manastir, Morača i druge svetinje„, naveo je Patrijarh Irinej.

Podsetio je da Đukanović tvrdi da je to bila državna imovina do 1918. godine koja je navodno kasnije prešla u srpske ruke.

„To nije istina i ne samo da to nije istina, nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala, to je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari Crne Gore i to što se dešava tamo jesu mirne demonstracije, koje su molitvene i odvijaju se na jevanđelski način, nikoga ne ugrožavajući već moleći se Bogu u svojim svetinjama i čineći litije da skrenu pažnju vlastima, rekao je.

Dodao je da ga posebno raduje to što je takav stav zauzela i Amerika i izrazio očekivanje da će to doći do „ušiju gospodara Crne Gore“, kao i da mu je drago što je to došlo i do „Elpidofora i drugih u Americi“.

Američki arhiepiskop Elpidofor je ranije u pismu državnom sekretaru SAD Majku Pompeu naveo da se u Crnoj Gori krše ljudska i verska prava pravoslavnih hrišćana.

Patrijarh ističe da je i rimski papa ustao i rekao svoje mišljenje kako je to nešto nenormalno i protivzakonito, kao i svi patrijarsi koji su dali podršku srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

„Ali, u oni (vlasti u Crnoj Gori) to za sada ne uvažavaju mnogo. To nije dobro jer je to velika šteta i za sam narod u Crnoj Gori koji za sebe kaže da su Crnogorci. Naša i država i crkva nemaju ništa protiv  toga što je ponovo uspostavljena Crna Gora kao država, oni su to bili, mogu biti i danas, ali nemaju pravo da budu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu. Tako da nijedan Srbin nije u vladi Crne Gore, a imaju osam ministara Muslimana.

Poglavar SPC ukazuje da postoji „neka želja da se Crna Gora oslobodi Srba, da se oslobodi same sebe.

„To je iskušnje našeg vremena, nadamo se i raduje nas što svet uviđa to stanje pošto su svi uputili savet Đukanoviću da se od toga odustane i da se stupi u pregovore sa SPC, naveo je Patrijarh Irinej.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar