Vjere

Irinej: Ni Turci, a ni oni njima slični, nisu činili ovo što su naumili vlastodršci u Crnoj Gori

ISPRED HRAMA SVETOG SAVE PATRIJARH SLUŽIO MOLEBAN ZA POČETAK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE
  • Ovo što se dešava u Crnoj Gori osudio je i čitav hrišćanski svet. Ali, vlastodršci u toj državi kao da ni očiju ni ušiju nemaju, pa ne vide da je narod spreman da brani svoje svetinje, ako treba i životom“
  • „Raduje na što je vera oživela u Crnoj Gori. Narod u Crnoj Gori neće se smiriti dok vlast ne odustane od svojih namera

PATRIJARH srpski Irinej služio je sinoć na trgu ispred Hrama Svetog Save, moleban za početak Pravoslavne Nove godine i za naš stradalni narod u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima.

Njegovoj svetosti Patrijarhu Irineju sasluživalo je sveštenstvo Hrama Svetog Save uz molitveno prisustvo nastojatelja ovoga hrama Njegovog preosveštenstva Episkopa remezijanskog  Stefana.

Na kraju molebna Svjatjejši je proiznio besjedu u kojoj se posebno osvrnuo na događaje u Crnoj Gori istakavši da su „bezbožnici digli ruke na svetinje Božje, na imovinu svetinja Gospodnjih da je uzmu i da je potroše kao što su potrošli i ono što su sami nasledili“.

Svjatjejši je rekao da se ono što se dešava u Crnoj Gori nikada u našoj istoriji nije dešavalo:

„Hoće da nam oduzmu svetinje i to oni koji sa svetinjama nikakvo zajedništvo nemaju. To što oni spremaju, nisu ni Turci činili, ni oni slični Turcima. Ovo čine oni koji su jednim delom kršteni, a većina ih je i nekrštenih.

Ovo što se dešava u Crnoj Gori osudio je i čitav hrišćanski svet. Ali, vlastodršci u toj državi kao da ni očiju ni ušiju nemaju, pa ne vide da je narod spreman da brani svoje svetinje, ako treba i životom“.

Patrijarh je uputio molbe svima koji odlučuju o tome „da se ostave Svetinja Božijih, da se ostave crkvenih imanja, jer ona ne služe samo predstavnicima Crkve, nego celome narodu“, dodajući da ih „molimo i nadamo se da će progovoriti uspavana savest njihova da odustanu od svojih namera kako ne bi navukli prokletstvo za svagda“.

Irinej ih je pozvao da ne čine ono što ni Bogu, ni narodu nije drago, i upozorio da se narod u Crnoj Gori neće smiriti dok vlast ne odustane od svojih namjera.

Prema njegovim riječima, ovo zlo ima i dobro, a to je što se probudila vjera:

„Raduje na što je vera oživela u Crnoj Gori.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar