Вјере

Иринеј у Штрпцу: KиМ се никада нећемо одрећи, а светски моћници могу да говоре шта хоће

„БУДИТЕ СЛОЖНИ, БУДИТЕ ЈЕДИНСТВЕНИ И БУДИТЕ СА СВОЈОМ ЦРКВОМ“
  • Верницима из Сиринићке жупе патријарх рекао: „Ви сте овде своји на своме и знајте да је са вама увек била и увек ће бити ваша Црква, сви ми, наш народ српски где год он живео. Знајте да нисте заборављени! Остајте овде, на својој земљи, у својој кући, у својој домовини

ЊЕГОВА Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 15. априла 2019. године Србе у Штрпцу на Kосову и Метохији.

Његову Светост Патријарха у порти цркве дочекали су Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије са свештенством и бројним верним народом Сиринићке жупе.

„Срећан сам и благодаран Богу што сам данас овде са Вама. Иако сам много година живео у Призрену, ја сам данас по први пут у овом вашем дивном месту и радујем се што вас видим овде у оволиком броју. Ви сте овде своји на своме и знајте да је са вама увек била и увек ће бити ваша Црква, сви ми, наш народ српски где год он живео. Знајте да нисте заборављени! Остајте овде, на својој земљи, у својој кући, у својој домовини, позвао је Патријарх.

Kосова и Метохије и свих вас никада се нећемо одрећи, а разни моћници овога света могу да говоре шта хоће. Одлазио је српски народ са Kосова и Метохије гоњен разним мукама кроз векове, али се увек враћао и обнављао свој живот на овим просторима. Бог ће помоћи и учинити да то опет буде тако. Будите сложни, будите јединствени и будите са Црквом својом, поручио је патријарх Иринеј Србима у Штрпцу“.

Патријарх ће током дана посетити Србе у Kосовском Поморављу, јавља ТВ Храм.

Патријарх одржао час ученицима Богословије у Призрену

ЊЕГОВА Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је у подневним часовима 14. априла 2019. године у Призрен

У пратњи Преосвећеног Епископа рашко-призренског г. Теодосија, Његова Светост Патријарх је прошетао улицама Призрена у ком је живео 12 година радећи као професор славне Призренске богословије.

Његова Светост Патријарх је посетио манастир Светих Архангела недалеко од Призрена, задужбину цара Душана, и упознао се са током обнове те велике и кроз историју више пута уништаване светиње. Патријарха је дочекао игуман Михаило са братством.

Патријарх Иринеј је затим посетио, по његовим речима, једну од најлепших православних цркава – Богородицу Љевишку, која је под заштитом Унеска. Заједно са епископом Теодосијем, Патријарха је дочекао старешина храма јереј Ђорђе Стефановић.

После обиласка древних српских светиња, Патријарх српски г. Иринеј је стигао у здање славне Призренске богословије.

Патријарх је и сам похађао и више од деценије био професор и ректор те надалеко чувене црквене образовне установе.

Патријарх је присуствовао и вечерњој служби у призренском Саборном храму.

Његова Светост Патријарх одржао је 15. априла 2019. године први час ученицима Богословије у Призрену.

http://spc.rs/sr/patrijarh_irinej_posetio_srbe_u_shtrpcu

http://spc.rs/sr/patrijarh_u_prizrenu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар