Vjere

Irinej u Štrpcu: KiM se nikada nećemo odreći, a svetski moćnici mogu da govore šta hoće

„BUDITE SLOŽNI, BUDITE JEDINSTVENI I BUDITE SA SVOJOM CRKVOM“
  • Vernicima iz Sirinićke župe patrijarh rekao: „Vi ste ovde svoji na svome i znajte da je sa vama uvek bila i uvek će biti vaša Crkva, svi mi, naš narod srpski gde god on živeo. Znajte da niste zaboravljeni! Ostajte ovde, na svojoj zemlji, u svojoj kući, u svojoj domovini

NJEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Irinej posetio je 15. aprila 2019. godine Srbe u Štrpcu na Kosovu i Metohiji.

Njegovu Svetost Patrijarha u porti crkve dočekali su Preosvećeni Episkop raško-prizrenski g. Teodosije sa sveštenstvom i brojnim vernim narodom Sirinićke župe.

„Srećan sam i blagodaran Bogu što sam danas ovde sa Vama. Iako sam mnogo godina živeo u Prizrenu, ja sam danas po prvi put u ovom vašem divnom mestu i radujem se što vas vidim ovde u ovolikom broju. Vi ste ovde svoji na svome i znajte da je sa vama uvek bila i uvek će biti vaša Crkva, svi mi, naš narod srpski gde god on živeo. Znajte da niste zaboravljeni! Ostajte ovde, na svojoj zemlji, u svojoj kući, u svojoj domovini, pozvao je Patrijarh.

Kosova i Metohije i svih vas nikada se nećemo odreći, a razni moćnici ovoga sveta mogu da govore šta hoće. Odlazio je srpski narod sa Kosova i Metohije gonjen raznim mukama kroz vekove, ali se uvek vraćao i obnavljao svoj život na ovim prostorima. Bog će pomoći i učiniti da to opet bude tako. Budite složni, budite jedinstveni i budite sa Crkvom svojom, poručio je patrijarh Irinej Srbima u Štrpcu“.

Patrijarh će tokom dana posetiti Srbe u Kosovskom Pomoravlju, javlja TV Hram.

Patrijarh održao čas učenicima Bogoslovije u Prizrenu

NJEGOVA Svetost Patrijarh srpski g. Irinej stigao je u podnevnim časovima 14. aprila 2019. godine u Prizren

U pratnji Preosvećenog Episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija, Njegova Svetost Patrijarh je prošetao ulicama Prizrena u kom je živeo 12 godina radeći kao profesor slavne Prizrenske bogoslovije.

Njegova Svetost Patrijarh je posetio manastir Svetih Arhangela nedaleko od Prizrena, zadužbinu cara Dušana, i upoznao se sa tokom obnove te velike i kroz istoriju više puta uništavane svetinje. Patrijarha je dočekao iguman Mihailo sa bratstvom.

Patrijarh Irinej je zatim posetio, po njegovim rečima, jednu od najlepših pravoslavnih crkava – Bogorodicu Ljevišku, koja je pod zaštitom Uneska. Zajedno sa episkopom Teodosijem, Patrijarha je dočekao starešina hrama jerej Đorđe Stefanović.

Posle obilaska drevnih srpskih svetinja, Patrijarh srpski g. Irinej je stigao u zdanje slavne Prizrenske bogoslovije.

Patrijarh je i sam pohađao i više od decenije bio profesor i rektor te nadaleko čuvene crkvene obrazovne ustanove.

Patrijarh je prisustvovao i večernjoj službi u prizrenskom Sabornom hramu.

Njegova Svetost Patrijarh održao je 15. aprila 2019. godine prvi čas učenicima Bogoslovije u Prizrenu.

http://spc.rs/sr/patrijarh_irinej_posetio_srbe_u_shtrpcu

http://spc.rs/sr/patrijarh_u_prizrenu

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar