Вјере

Источноамерички епископ Иринеј позвао Трампа да заштити СПЦ у Црној Гори

ПИСМОМ ЗАМОЛИО ПРЕДСЈЕДНИКА САД ДА ИНТЕРВЕНИШЕ ДА ВЛАСТ ОДУСТАНЕ ОД ОДУЗИМАЊА БОГОМОЉА

ЊЕГОВО преосвештенство епископ источноамерички Иринеј замолио је америчког предсједника Доналда Трампа да интервенише код Владе Црне Горе да хитно престану и одустану од прогона по вјерској основи и од одузимања вјековима старих богомоља.

Писао је Трампу поводом усвајања антицивилизацијског Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори и указао на оштру злоупотребу вјерских слобода и права на посјед имовине у Црној Гори.

„Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришћанским православним демонстранатима, који су само жељели да заштите своје светиње од насилног отимања“, наведено је у писму.

Владика Иринеј је истакао да се стиче утисак да је овај закон само изговор за конфискацију вјерских објеката подигнутих прије 1918. године, за које не постоји званична документација о власништву.

„У случају традиционалних вјера, попут Српска православне цркве /СПЦ/, која има историјско присуство које обухвата период од осам вијекова, то подразумијева губитак вјерског наслеђа и културне баштине“, додао је владика Иринеј.

Он је у писму истакао да је Трамп великодушно учинио вјерску слободу главним приоритетом спољне политике, те је у име вјерника СПЦ, српско-америчких грађана и становника САД, позвао предсједника, Владу и институције САД, као и све невладине секторе који надгледају међународну вјерску слободу и људска права, да интервенишу код Владе Црне Горе.

2 Коментара

  • Osnivanjem korporacije u 2017 godini vas trojica vladika u Americi ste pripremali isto; da uradite kao ovo sto je Milo uradio ali se nadamo da cete se te rabote kaniti sada kada vidite da mi narod ne zelimo nikakav raskol. Ovo sto turcin Vartolomej radi takodje radi za pare i za odvajanje nashi crkveno skolskih opstina, stvara raskol i hoce da sve ujedini sa Rimom ali to narod nikada nece dozvoliti. Zato Vama je pametno da se kanite Vasih namera za raskolom od SPC jer ce Vam se desiti isto sto i Milu, branicemo mi koji smo gradili nase svetinje po Americi svim sredstvima da ih vas trojica ne odnesete na poklon Vatikanu i papi.

    • Покушава Добријевић да вади флеке код Срба, јер му се дрма фотеља.
      Па свако може да напише писмо Трампу, а да ли ће он то писмо уопште видети и прочитати а камоли реаговати и још урадити како му каже овај припадник дубоке државе Добријевић?

Кликни овде да поставиш коментар