Вјере

Историја: У Бањалуци освештани темељи српско-руског храма и духовно-културног центра у част Романових

СВЕЧАНИ ЧИН ОБАВИЛИ ВЛАДИКЕ ЈЕФРЕМ И ВАСИЛИЈЕ И ВИКАР РУСКОГ ПАТРИЈАРХА МАТЕЈ
  • Темељи су изграђени на земљишту које су цркви даровали Борко Ђурић, Миленко Чичић и Мирослав Вујатовић и Бране Јанковић који су уједно и кумови храма
  • Милорад ДОДИК: „Ово је симбол наше борбе за слободу јер је српски народ за слободу дао велику жртву и научио да слободе нема ако нема државе. Зато је било потребно да се створи Република Српска и да дођемо до тога да градимо овај храм, а без благослова Јефрема то не би било могуће покренути. Захвалио бих се кумовима који су даровали земљиште и Влади Српске. Живи и здрави били, нека је срећно и на дуго кориштење новим генерацијама“

У БАЊАЛУЧКОМ насељу Алеја центар освештан је темељ српско-руског храма и духовно-културног центра који се гради у част руске царске породице Романов.

Темеље су освештали Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, викар московског патријарха архиепископ јегорјевски Матеј, владика сремски Василије и умировљени владика зворничко-тузлански Василије.

Освештању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и министри у Влади Српске, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, бројни вјерници и црквени великодостојници, као и представници јавног живота.

Претходно је у бањалучком Храму Христа Спаситеља служена Света архијерејска литургија, након чега је формирана свечана литија која се одатле упутила ка темељима нове светиње у насељу Алеја центар.

Литургији је присуствовао велики број православних вјерника.

Литургију су служили руски и српски епископи, свештеници и ђакони.

Велелепни храм посвећен руско-српском пријатељству оставиће велики траг и свједочиће неправди која је учињена породици Романов, сматра Анкица Вукадиновић, која је након литургије пратила литију како би дошла на освештање темеља храма.

Храм ће, каже, значити много православним вјерницима, а и Русима, пријатељском народу Срба.

„Имала сам прилику да видим фотографије, храм ће изгледати импресивно и таква новина донијеће дашак Русије а и нама ће бити корисна“, каже Вукадиновићева.

Освештањем темеља је отпочела реализација стогодишње идеје и благосиљан је почетак градње.

Будући да је то тропрестолни храм положене су три повеље које полажу кумови заједно са свештенством.

Темељи су изграђени на земљишту које су цркви даровали Борко Ђурић, Миленко Чичић и Мирослав Вујатовић и Бране Јанковић који су уједно и кумови храма.

Милорад Додик, предсједник РС, казао је да је ово важан историјски дан за Србе у Републици Српској јер се послије 100 година релизује идеја у част братској земљи.

„Ово је симбол наше борбе за слободу јер је српски народ за слободу дао велику жртву и научио да слободе нема ако нема државе. Зато је било потребно да се створи Република Српска и да дођемо до тога да градимо овај храм, а без благослова Јефрема то не би било могуће покренути. Захвалио бих се кумовима који су даровали земљиште и Влади Српске. Живи и здрави били, нека је срећно и на дуго кориштење новим генерацијама“, рекао је Додик.

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Svecana-litija-i-osvestenje-temelja-srpsko-ruskog-Hrama-i-kulturnog-centra/497895

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар