Vjere

Joanikije: Niko poslije Tita, Staljina i Hitlera nije bio gord i osion kao Đukanović

„SPC TRAŽI SAMO ONO ŠTO JE DOBILA KATOLIČKA CRKVA UGOVOROM IZMEĐU CRNE GORE I SVETE STOLICE“
  • “Neka Đukanoviću Bog da života i zdravlja koliko god želi, ali se on grdno ogriješio o ćivot Svetog Vasilija Ostroškog kome je nekada, iako nije kršten, dolazio da mu se moli. Kada mu je trebalo da se izbori sa svojim političkim protivnicima, znao je da dođe u Ostroški manastir da na neki svoj način zatraži blagoslov Svetog Vasilija, a onda je sa svojim zakonom o slobodi vjeroispovijesti udario i na njegov ćivot, a SPC faktički stavio van zakona“
  • „Nije nepoznato da u Crnoj Gori, ne od juče, postoje porodice u kojima se jedan brat izjašnjava kao Srbin, a drugi kao Crnogorac, a vlast je podsticala sukobe i mržnju među braćom. Narod na litijama je opovrgao i njegov (anticrkveni) zakon i takvu politiku. Narod je shvatio da je sa zakonom satjeran u ćošak i da su mu namijenjeni taj ćošak i izgon“

EPISKOP budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je u intervjuu Televiziji Hram da se nada da će nova vlast u Crnoj Gori dovesti sposobne ljude koji će znati da rješavaju probleme u državi.

“Mi samo očekujemo da će SPC, kao i sve druge vjere u Crnoj Gori, dobiti onaj status koji zaslužuje. Što se nas tiče, to je samo ono što je dobila Rimokatolička crkva ugovorom između Crne Gore i Svete stolice, taj obim prava koji je obezbijeđen Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori tim ugovorom. Ja sam zadovoljan ako i mi budemo imali isti obim prava, iako smo većinska vjera”, poručio je vladika.

Naglasio je da je „Zakon o slobodi vjeroispovijesti“ bio donet sa zlom namerom i da je u njega ugrađen „smišljeni program za gonjenje SPC“.

Vladika je sebe nazvao Amfilohijevim „duhovnim sinom“, pa nastavio:

„Taj zakon je nepopravljiv. Nema mu popravke. Mora da se povuče“.

Ocijenio je da je Milo Đukanović SPC faktički bio stavio van zakona.

Dodao je da su se on i njegova vlast bili osililili:

„Kraj Đukanovićeve vladavine je nekako došao sam po sebi. Kad neko osjeća najveću silu – tada mu je već kraj na političkoj sceni. Neka mu Bog da života i zdravlja koliko god želi, ali se on grdno ogriješio o ćivot Svetog Vasilija Ostroškog kome je nekada, iako nije kršten, dolazio da mu se moli. Kada mu je trebalo da se izbori sa svojim političkim protivnicima, znao je da dođe u Ostroški manastir da na neki svoj način zatraži blagoslov Svetog Vasilija, a onda je sa svojim zakonom o slobodi vjeroispovijesti udario i na njegov ćivot“.

Vladika Joanikije je u intervjuu za TV Hram ocijenio da su se izbori u Crnoj Gori završili na najbolji mogući način:

„Đukanović je bio krenuo da na ovim izborima pobijedi – ne partije koje učesvuju u izborima – već Crkvu. Dakle: da pobijedi Boga. Sa mnogo gordosti i osionosti. Takve osionosti nije bilo poslije Tita, Staljina i Hitlera“.

Vladika budimljansko-nikšićki je posebno ukazao da je Đukanovićeva  vlast podjelila jedan narod. Na Srbe i Crnogorce. Da je htjela da izazove mržnju među braćom.

„Nije nepoznato da u Crnoj Gori, ne od juče, postoje porodice u kojima se jedan brat izjašnjava kao Srbin, a drugi kao Crnogorac, a vlast je podsticala sukobe i mržnju među braćom. Narod na litijama je opovrgao i njegov (anticrkveni) zakon i takvu politiku. Narod je shvatio da je sa zakonom satjeran u ćošak i da su mu namijenjeni taj ćošak i izgon. Nova vlast treba prije svega da izmiri narod“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar