Вијести Вјере

Кардинал Пуљић: Било је и у БиХ свештеничке злоупотребе дјеце, али врло мало

У ВАТИКАНУ ПРИСУСТВУЈЕ СКУПУ О ПЕДОФИЛИЈИ УНУТАР КАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ

КАРДИНАЛ Винко Пуљић налази се у Ватикану гдје учествује на самиту о превенцији свештеничког сексуалног злостављања дјеце гдје се окупило око 190 високих представника Католичке Цркве из свих дијелова свијета.

На упит новинарке Н1 да ли се о овој проблематици разговарало у БиХ и да ли је било злостављања, кардинал Пуљић је казао:

„У БиХ је, нажалост, било, али хвала Богу, врло мало. Храбро смо се суочили чим смо уочили, све смо ствари упутили на Конгрегацију за вјеру која је за то надлежна“…

Зашто то није упућено правосуђу БиХ – питање је на које је Пуљић одговорио:

„Наше правосуђе још није такве нарави, закони су доста недефинирани. Када добијемо одговор од Свете Конгрегације, видјећемо шта ћемо даље направити“, истакао је додавши да чека одговор Конгрегације.

Он се у Ватикану налази на позив папе Франциска, који је позвао све предсједнике Бискупских конференција у свијету на Скуп о превенцији свештеничког сексуалног злостављања дјеце.

„Свети отац нас је храбро позвао да се суочимо са тим злим стварима у цркви, које треба храбро уочити, признати и чистити“, изјавио је Пуљић.

„Наш приступ је да сваку ствар назовемо правим именом. Црква је прва и једина која храбро приступа тим стварима, злоупораби дјеце“, изјавио је Пуљић Нини Кленак у Ватикану.

(Н1)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар