Vijesti Vjere

Kardinal Puljić: Bilo je i u BiH svešteničke zloupotrebe djece, ali vrlo malo

U VATIKANU PRISUSTVUJE SKUPU O PEDOFILIJI UNUTAR KATOLIČKE CRKVE

KARDINAL Vinko Puljić nalazi se u Vatikanu gdje učestvuje na samitu o prevenciji svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece gdje se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Na upit novinarke N1 da li se o ovoj problematici razgovaralo u BiH i da li je bilo zlostavljanja, kardinal Puljić je kazao:

„U BiH je, nažalost, bilo, ali hvala Bogu, vrlo malo. Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjeru koja je za to nadležna“…

Zašto to nije upućeno pravosuđu BiH – pitanje je na koje je Puljić odgovorio:

„Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjećemo šta ćemo dalje napraviti“, istakao je dodavši da čeka odgovor Kongregacije.

On se u Vatikanu nalazi na poziv pape Franciska, koji je pozvao sve predsjednike Biskupskih konferencija u svijetu na Skup o prevenciji svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece.

„Sveti otac nas je hrabro pozvao da se suočimo sa tim zlim stvarima u crkvi, koje treba hrabro uočiti, priznati i čistiti“, izjavio je Puljić.

„Naš pristup je da svaku stvar nazovemo pravim imenom. Crkva je prva i jedina koja hrabro pristupa tim stvarima, zlouporabi djece“, izjavio je Puljić Nini Klenak u Vatikanu.

(N1)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar