Vijesti Vjere

Kardinal Puljić napunio 75 godina i ponudiće svoju ostavku papi

TVRDI DA JE KATOLIČKOJ CRKVI U BiH POTREBAN „UNUTARNJI PREUSTROJ“

NADBISKUP vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ponudiće papi Franji ostavku na funkciju koju obavlja posljednjih nekoliko decenija, piše Hina.

Naime, Puljić je prošle sedmice napunio 75 godina i ustaljena je praksa u to doba poglavaru Katoličke crkve ponuditi funkciju na raspolaganje.

„Moje je dati Papi svoju ostavku a što će on uraditi to stvarno ne znam“, kazao je kardinal Puljić u intervjuu za katolički portal „Nedjelja.ba“.

Kardinal Puljić je rekao da je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena dodajući da to znači i njen unutarnji preustroj.

U razgovoru za pomenuti portal, istakao je da je BiH domovina i Hrvata koji u njoj žive, dodajući kako je država „istorijska stvarnost koju nije niko izmislio“, a hrvatski narod je za njen opstanak „jasno dao glas i na referendumu o nezavisnosti iz 1992. godine“.

Dodao je da je i tokom rata odlučio da ostane u Sarajevu jer je želio da ohrabri narod i vjernike preživjevši pri tom različite opasnosti ali i pozive da napusti glavni grad BiH.

Moja je reakcija na te pozive bila vrlo jasna: nikud ne idem i zbog toga se nisam pokajao, rekao je kardinal Puljić.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar