Vjere Glavno

Marković optužio SPC da se stavlja iznad Crne Gore, Đukanović šalje i vojsku protiv litija?

„NOVOSTI“: ZAGREB I LJUBLJANA ODBILI DA MU U POMOĆ POŠALJU SPECIJALCE, ALI TAČI MOŽDA HOĆE
  • Analitičar i lider Pokreta Sloboda narodu Boško Vukićević Dušku Markoviću: Ne, Markoviću, Crkva u Crnoj Gori želi samo da bude crkva, a vi je u tome onemogućavate, tj. želite da je stavite pod vašu kontrolu, ili da je ugušite. Ako se ko u Crnoj Gori stavlja iznad države, to je vladajuća partija i kleptokratska sekta kojoj pripadate. Markoviću, povucite se na vrijeme, bez izazivanja sukoba. Niko više ne može zaustaviti uzdizanje slobodne Crne Gore“

DIO pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) dobio je instrukcije od svojih starješina da bi u slučaju pogoršanja bezbjednosne situacije zbog protesta povodom spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, mogao biti angažovan kao pomoć policiji u očuvanju javnog reda i mira, pišu „Večernje novosti“.

Kako navodi beogradski dnevnik, ovaj potez crnogorskog vojnog vrha izazvao je nezadovoljstvo pripadnika VCG, koji u tome vide pokušaj da se oružane snage stave u službu politike i okrenu protiv sopstvenog naroda.

Zebnju crnogorskih oficira i vojnika dodatno pojačavaju glasine o mogućem angažovanju prijateljskih susjednih zemalja, dodaju „Novosti“, koje pišu i da su Hrvatska i Slovenija ovaj poziv navodno odbile.

List dodaje i da, uprkos negiranju crnogorskih vlasti da bi u slučaju pogoršanja situacije mogle da se uključe specijalne snage iz Prištine, i dalje zbog toga među pripadnicima VCG lebdi zebnja.

„Novosti“ navode i da je pripadnicima VCG zabranjeno da učestvuju na litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, koje je crnogorski režim proglasio političkim aktivnostima.

Vojnici su tako, navode „Novosti“, stavljeni u sendvič i između zakona o vojsci i svojih porodica i prijatelja koji učestvuju na skupovima.

Moguće je da je vojno-politički vrh u Podgorici zaista krenuo ovim putem.

Đukanovićev premijer Duško Marković rekao je delegaciji Evropskog parlamenta da se Crkva stavlja iznad države, da navodno ne priznaje njenu suverenost i nezavisnost, a „iskazuje ambiciju da odlučuje o političkim akterima, odnosno da utiče na izbor vlasti.“

Marković je ocijenio da je sve što je pripisao SPC neprihvatljivo u civilizovanom svijetu“ i naglasio da će država Crna Gora očuvati svoj ustavni i demokratski poredak, mir i stabilnost“.

Markovićeve tvrdnju da Crkva u Crnoj Gori stavlja iznad države i da je to nedopustivo u civilizovanom svetu prokomentarisao je analitičar i lider Pokreta Sloboda narodu Boško Vukićević:

Ne, Markoviću, Crkva u Crnoj Gori želi samo da bude crkva, a vi je u tome onemogućavate, tj. želite da je stavite pod vašu kontrolu, ili da je ugušite. Ako se ko u Crnoj Gori stavlja iznad države, to je vladajuća partija i kleptokratska sekta kojoj pripadate. Jeste li podsjetili vaše uvažene goste da partija čiji ste funkcioner vlada Crnom Gorom već tri decenije? Zar takav jedan zapanjujući podatak nije nešto „nedopustivo u civilizovanom svijetu“? Kako evropskim parlamentarcima objašnjavate tu bizarnost, nezabilježenu u bilo kojoj zemlji moderne civilizacije, koje su, sve do jedne, iskusile mehanizam demokratske smjene vlasti na izborima?

Markoviću, povucite se dok ste na vrijeme. Narod se probudio i većinska Crna Gora vas ne želi više. Imajte dostojanstva makar u ovim trenucima i povucite se bez izazivanja sukoba. Niko više ne može zaustaviti uzdizanje slobodne Crne Gore“, zaključio je Vukićević.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar