Vjere Odabrano

Milo nudi Mitropoliji C-P SPC da se utopi u njegovu „Pravoslavnu crkvu Crne Gore“

PORUČIO JOJ DA JE SADA „DIO PROBLEMA“, A DA JOJ ON NUDI PRILIKU DA BUDE „DIO RJEŠENJA“
  • Milo ĐUKANOVIĆ: „Nismo ni državu obnovili za godinu dana. Nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu. SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije
  • Vladika JOANIKIJE: „Vrši se veliko bezakonje i, budite sigurni, mi možemo opstati. Hoćemo da spriječimo ovo zlo. Ovo nije udar na nas koji nosimo crne mantije, već udar na pravoslavlje, na dušu, na zaveštanje, na pretke, na ćirilicu i na sve one vrijednosti koje su naši preci njegovali kroz vjekove. Ko razori hram Gospodnji i njega će Bog razoriti
  • FAKTI: Đukanović je montenegrinski Porošenko, sa zadatkom da uz pomoć Vašingtona i Carigradskog patrijarha napravi svoju verziju „Pravoslavne crkve Ukrajine“.  I kijevski Porošenko je (po zadatku) nudio kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da se ulije u „objedinjeno ukrajinsko pravsolavlje“. I on je sugerisao „budite deo rešenja“. Samo, Montenegrin ide prestrmim i preuskim putem jer od Srba u Crnoj Gori traži da se sami rasrbe i ispišu iz nacionalne istorije. Pravoslavci su Montenegrinima mnogo opasniji protivnik od komunista i liberala srpskog porekla. I podgoričkih i beogradskih…

EPISKOP budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je na Petrovdanskoj duhovnoj akademiji u Bijelom Polju da je pravoslavlje u Crnoj Gori ugroženo, jer je suočeno sa zlom – nastojanjem crnogorske vlasti da otme Crkvi ono što nisu otele prethodne generacije bezbožne vlasti.

„Komunisti su otimali zemlju i zgrade, ali nisu hramove. Ovi sad hoće da oduzmu i hramove i govore da se ne zna porijeklo hramova, to jedino od njih možete čuti“ , rekao je Vladika na akademiji.

Dodao je da jedina imovina kojoj se ne zna porijeklo jeste njihova.

Vladika Joanikije pozvao je sve koji imaju moć u Crnoj Gori i u Evropi da se po istim kriterijumima ispita i njihova i crkvena imovina.

Istakao je da predloženi „zakon o slobodi vjere“ nema nikakve veze sa slobodom, već sa ugrožavanjem pravoslavlja i ograničavanjem mogućnosti da se hramovi koriste u svrhe za koje su namijenjeni.

„Vrši se veliko bezakonje i, budite sigurni, mi možemo opstati. Hoćemo da spriječimo ovo zlo. Ovo nije udar na nas koji nosimo crne mantije, već udar na pravoslavlje, na dušu, na zaveštanje, na pretke, na ćirilicu i na sve one vrijednosti koje su naši preci njegovali kroz vjekove – rekao je Episkop budimljansko-nikšićki.

„Ko razori hram Gospodnji i njega će Bog razoriti“, poručio je Vladika Joanikije.

 

Međutim, američki vazal u Podgorici – Milo Đukanović – nema nameru da odustane.

Služeći se trikovima koje su iz Vašingtona sugerisali donedavnom ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku, objavio je da je najbolji put za prevazilaženje podela među pravoslavnim vernicima formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore.

U emisiji „Živa istina“ na RTCG kazao je da je pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja dobio sedmicu nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko-primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

„Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsko-primorsku i njihovo sveštenstvo i vrata su im širom otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da tradicionalno ostanu dio problema“, kazao je Đukanović.

„Neupitno je da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević, a i brojni istorijski dokumenti svjedoče o autokefalnosti CPC. Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i utemeljujući svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve“.

Đukanović je rekao da postoje protivljenja obnovi „CPC“ i naveo da su postojali i veliki otpori obnovi crnogorske državnosti.

„Nismo ni državu obnovili za godinu dana. Nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu“.

On je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu kao faktora podeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori.

„SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gri, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države Crne Gore i mješanjem u ono što su strateška opredjelenja državne politike Crne Gore. Epilog ne vidim u formiranju nacionalne crkve u kojoj će sada Crnogorci protjerivati Srbe“.

Đukanović je pomenuo „brojne manipulacije oko crkvenog pitanja“, navodeći da „nema govora o ataku na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske interese“. Dodao je da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj prevlaci pokazala visok stepen tolerancije, ali i da ubuduće neće biti tako!

„Pravni sistem će se morati poštovati. Svako mora razumjeti da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odijelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama, jer to je sudbina prestupnika“, poručio je Đukanović.

On je odbacio priče da vlas potenciranjem obnove autokefalne „CPC“ provocira podjele kako bi duže vladala.

„Nije riječ o tome, već oni koji su protivnici crnogorske države i crnogorskog nacionalnog kulturnog i vjerskog identiteta prepoznaju da se, otvaranjem tih pitanja, sužava prostor za njihove manipulacije koje traju kroz čitavu istoriju i zato pokušavaju da podizanjem galame usmjere oštricu kritike javnosti prema onima, a kojima i sam pripadam, koji povlače odgovorne emancipatorske poteze koji će pomoći savremenoj Crnoj Gori da utvrdi svijest o vlastitom identitetu i da na taj način u punoj meri iskoristi kapacitete obnovljene nezavisnosti u interesu kvaliteta života ljudi koji žive na ovom prostoru“, zaključio je montenegrinski predsednik.

http://fakti.org/njegosevisrbi/milonudimitropolijicpspcdaseutopiunjegovupravoslavnucrkvucrnegore

 

1 komentar

  • „Prestupnici mogu biti i u odijelima i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama, jer to je sudbina prestupnika“, poručio je Đukanović.
    Kako vlastodršci samouvereno misle da se zakon ne odnosi i na njih, i ne razmišljaju da bi se i oni mogli naći u zatvorskim uniformama, koje su nemenili drugima.
    Samo jedan primer, Gospodin Đukanović bi trebao znati, da je predsednik Milošević potpisao zakon o Haškom sudu, i sigurno nije pomišljao da će se na kraju i on naći u njegovoj tamnici. A da ne govorim o mnogim drugim državnicima, koji su kao gospodin Milo, bili pod zaštitom moćne Amerike i zapada, pa kad su se prilike promenile, doživeli su sudbine kakve su doživeli. Zato me čudi ovakva samouverenost.

Klikni ovde da postaviš komentar