Vjere

Mitropolija: Najbučniji u grupi koja je napala sveštenika Radovića u Baru bio mladić-musliman

NIŠTA NIJE SLUČAJNO: VLAST IMA SMIŠLJEN I OPASAN PLAN OBRAČUNA SA PRAVOSLAVNOM CRKVOM

Nikola Radović

  • Postupci vlasti Crnu Goru pretvaraju u državu nalik totalitarizmu Envera Hodže. Napad na sveštenika Nikolu Radovića ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena. Psovali su mu psuju srpsku majku i prijetili, pominjući da popovi ubrzo više neće moći da se šetaju po Crnoj Gori
  • Činjenica da je najbučniji u toj grupi bio mladić islamske vjeroispovijesti pokazuje svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Đukanovića i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji, nadamo se, niko u Crnoj Gori ne želi
  • Prestanite sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda. Uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno iscjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti, poručujemo još jače i glasnije – Ne damo svetinje!

Vmjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori.

Antiustavni i necivilizacijski zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna.

Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto.

Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu.

Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nijesu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, već smišljen i opasan plan obračuna sa Pravoslavnom Crkvom.

Poslednji događaj od sinoć kada je napadnut sveštenik Nikola Radović ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena. Svešteniku Nikoli je grupa mladića došla ispred doma, počela da urliče, viče, prijeti. To je izazvalo uznemirenje naročito kod male djece i supruge.

Na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem, počeli su da mu psuju srpsku majku i da mu prijete, pominjući da popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju.

Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske vjeroispovijesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Đukanovića i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji, nadamo se, niko u Crnoj Gori ne želi.

Nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamjerne i netačne konstatacije da “Crkva uvozi sveštenike”?

Slučaj je prijavljen policiji.

Oštro protestujući i osuđujući ovakvo ponašanje vlasti i njihovih pristalica, pozivamo sve u državi, a naročito one koji su najodgovorniji, da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno iscjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti.

Odlučni da istrajemo na putu Božijem, hodeći stazama Svetih Božijih ljudi, uzdajući se u njihovu pomoć poručujemo još jače i glasnije – Ne damo svetinje!

(saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske)

https://mitropolija.com/2020/05/22/mitropolija-crnogorsko-primorska-prestanite-sa-gonjenjem-crkve-ne-damo-svetinje/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar