Вјере Главно

Митрополија обуставља литије до престанка антиепидемијских мјера

МИТРОПОЛИТА СА СВЕШТЕНСТВОМ: НАРОД ЈЕ ИСТИНСКИ ДАР БОЖИЈИ У ОВОМ ВРЕМЕНУ

НА ПРАЗНИК Преподобног Јована Касијана Митрополит Црногорско-Приморски др Амфилохије је са свештенством служио Свету Литургију преосвећених дарова у Цркви Светог Ђорђа под Горицом.

У наставку, одржано је братско сабрање свештенства у Светогеоргијевском дому под Горицом.

Разматрана су бројна питања из живота Митрополије и наше помјесне Цркве, а посебно у вези недавно започетих преговора између Владе и Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори.

Свештенство је, поздрављајући дијалог између Цркве и државе, изразило једнодушну подршку рјешењу постојећег проблема са надом да ће Влада и Скупштина Црне Горе прихватити уклањање из правног живота спорних одредби кроз предложене измјене и допуне Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају Цркве и вјерских заједница.

Исказана је посебна благодарност вјерном народу Божјем у Црној Гори који је на литијама посвједочио своју исконску вјеру у Бога, љубав према Цркви и жртву у одбрани својих Светиња. Истакнуто је да је наш народ истински дар Божји у овом времену.

Обавјештавамо православне вјернике и све људе добре воље – учеснике крстоносних литија – да ће Митрополија Црногорско-Приморска као одговорна духовна институција којој је на духовно старање повјерен православни народ Божји испоштовати одлуку надлежних државних органа у вези пријетеће епидемије.

С тим у вези, Митрополија ће до престанка тих мјера привремено обуставити одржавање литија четвртком и недјељом, али ћемо се молити Богу Исцјелитељу сваке болести и немоћи за здравље свих у Црној Гори и исцељење обољелих у свијету.

О даљим корацима вјерници и јавност ће бити благовремено обавијештени.

На крају, вернима и свима људима добре воље упућујемо ријечи утјехе и охрабрења уз подсјећање да су се кроз историју Цркве и људског рода појављивале бројне и сличне овој епидемије и болести, али да су оне са молитвом и Божјом помоћи превазилажене и исцјељиване.

Нема никакве сумње да ће тако бити и овога пута.

https://mitropolija.com/2020/03/13/saopstenje-za-javnost-mitropolija-crnogorsko-primorska-zbog-prijetece-epidemije-privremeno-obustavlja-litije/

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар