Vjere Glavno

Mitropolija obustavlja litije do prestanka antiepidemijskih mjera

MITROPOLITA SA SVEŠTENSTVOM: NAROD JE ISTINSKI DAR BOŽIJI U OVOM VREMENU

NA PRAZNIK Prepodobnog Jovana Kasijana Mitropolit Crnogorsko-Primorski dr Amfilohije je sa sveštenstvom služio Svetu Liturgiju preosvećenih darova u Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom.

U nastavku, održano je bratsko sabranje sveštenstva u Svetogeorgijevskom domu pod Goricom.

Razmatrana su brojna pitanja iz života Mitropolije i naše pomjesne Crkve, a posebno u vezi nedavno započetih pregovora između Vlade i Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

Sveštenstvo je, pozdravljajući dijalog između Crkve i države, izrazilo jednodušnu podršku rješenju postojećeg problema sa nadom da će Vlada i Skupština Crne Gore prihvatiti uklanjanje iz pravnog života spornih odredbi kroz predložene izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju Crkve i vjerskih zajednica.

Iskazana je posebna blagodarnost vjernom narodu Božjem u Crnoj Gori koji je na litijama posvjedočio svoju iskonsku vjeru u Boga, ljubav prema Crkvi i žrtvu u odbrani svojih Svetinja. Istaknuto je da je naš narod istinski dar Božji u ovom vremenu.

Obavještavamo pravoslavne vjernike i sve ljude dobre volje – učesnike krstonosnih litija – da će Mitropolija Crnogorsko-Primorska kao odgovorna duhovna institucija kojoj je na duhovno staranje povjeren pravoslavni narod Božji ispoštovati odluku nadležnih državnih organa u vezi prijeteće epidemije.

S tim u vezi, Mitropolija će do prestanka tih mjera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtkom i nedjeljom, ali ćemo se moliti Bogu Iscjelitelju svake bolesti i nemoći za zdravlje svih u Crnoj Gori i isceljenje oboljelih u svijetu.

O daljim koracima vjernici i javnost će biti blagovremeno obaviješteni.

Na kraju, vernima i svima ljudima dobre volje upućujemo riječi utjehe i ohrabrenja uz podsjećanje da su se kroz istoriju Crkve i ljudskog roda pojavljivale brojne i slične ovoj epidemije i bolesti, ali da su one sa molitvom i Božjom pomoći prevazilažene i iscjeljivane.

Nema nikakve sumnje da će tako biti i ovoga puta.

https://mitropolija.com/2020/03/13/saopstenje-za-javnost-mitropolija-crnogorsko-primorska-zbog-prijetece-epidemije-privremeno-obustavlja-litije/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar