Vijesti Vjere

Mitropolit Amfilohije u Hramu Hristovog Vaskrsenja razgovarao sa ambasadorkom SAD

SA DŽUDI RAJZING RAJNKE PRVO JE OBIŠAO PODGORIČKU SABORNU CRKVU
  • Posebna pažnja u razgovoru bila posvećena pitanju Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Složili se da se o tako važnim društvenim pitanjima kao što je pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja mora voditi najširi javni, stalni i institucionalni dijalog uz puno međusobno poštovanje, saradnju i toleranciju države i svih subjekata vjerske slobode

NJEGOVO Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin dr Amfilohije susreo se u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sa Njenom Ekselencijom ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori gospođom Džudi Rajzing Rajnke.

Poslije obilaska Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, Mitropolit je, pozdravljajući ambasadorku i njene saradnice, ukazao na viševjekovnu i bogatu hrišćansku istoriju i kulturu na prostorima na kojim se danas nalazi Crna Gora.

U daljem toku srdačnog razgovora, visoki sagovornici su razmijenili mišljenja o brojnim pitanjima u pogledu načina ostvarivanja i zaštite prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, izazova koji postoje u odnosima između Crkve i države, problema u pogledu nemogućnosti ostvarivanja prava na restituciju imovine koja je od Crkve i drugih vjerskih zajednica oduzeta za vrijeme komunističkog režima poslije Drugog svjetskog rata.

Posebna pažnja je posvećena pitanju Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Na kraju sastanka, zaključeno je da se o tako važnim društvenim pitanjima kao što je pravo na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja mora voditi najširi javni, stalni i institucionalni dijalog uz puno međusobno poštovanje, saradnju i toleranciju države i svih subjekata vjerske slobode.

https://mitropolija.com/2019/11/05/mitropolita-amfilohije-razgovarao-sa-ambasadorkom-sad-u-crnoj-gori-dzudi-rajzing-rajnke/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar