Vjere Glavno

Mostarski muftija Dedović se povukao, kandidati za reisa IZ BiH samo Kavazović i Zukorlić

NAGLASIO: „SVE PRERASTA U PREDIZBORNU KAMPANJU SA PRIMJESAMA POLITIKE“

Salem Dedović

  • Muamer Zukorlić, koji je i lider stranke i poslanik u Skupštini Srbije, najavio da će – ako bude izabran za reisa – politiku „ostaviti po strani“

MOSTARSKI muftija Salem Dedović povukao se iz izbornog procesa za resu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH iz principijelnih razloga, jer smatra da se najvažnije odluke i procesi, kao što je ovaj, moraju odvijati unutar te zajednice bez, kako kaže, miješanja sa strane.

Nakon povlačenja Dedovića, u izbornoj trci za resu-l-ulemu IZ u BiH su ostali aktuelni poglavar Husein Kavazović i muftija Muamer Zukorlić, iz Islamske zajednice u Srbiji, koja organizaciono pripada IZ u BiH.

Zukorlić je, inače, aktuelni poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik manjinske Stranke pravde i pomirenja.

U intervjuu za sarajevski portal Klix.ba, nakon verifikacije kandidature za poglavara IZ u BiH, Zukorlić je izjavio da će, ako bude izabran, politiku ostaviti po strani.

Dedović se osvrnuo i na predstavljanje programa dvojice kandidata za reisu-l-ulemu, koje, kako smatra, prerasta u predizbornu kampanju s primjesama politike, koja se vodi na društvenim mrežama, pa čak i u medijima susjedne države.

„Sve su očitiji pokušaji uplitanja politike i politizacije čitavog procesa koji prijeti da ugrozi autonomiju i samostalnost Islamske zajednice. Za mene kao muftiju, prvenstveni je cilj i interes sačuvati stabilnost i kontinuitet razvoja institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njenu autonomiju“, naveo je Dedović, objavljeno je na sajtu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Dedović je naveo da je o svom povlačenju obavijestio Komisiju.

Izbor poglavara IZ u BiH biće održan 12. oktobra u Sarajevu.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar