Vjere Odabrano

NATO hibridno krenuo na srpsku Crnu Goru, a tvrdi da se brani od ruskih hibridnih napada

SVOJ PRVI TIM ZA ANTIHIBRIDNO RATOVANJE POSLAO U POMOĆ ĐUKANOVIĆEVOM MONTENEGRU

Stjuart Pič

  • Američki general Mark MILI, najviši vojni oficir u SAD i glavni vojni savetnik predsednika, ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost: „Već duže vreme Rusija želi da podeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i da ga uništi. Na štetu Evrope i Sjedinjenih Država bilo bi ako se NATO sam uruši i raspadne“

PREDSEDAVAJUĆI vojnog komiteta NATO Stjuart Pič izjavio je da se Alijansa direktno suočava sa ruskim hibridnim napadima.

Naveo je da je vrh zapadnog vojnog pakta zbog toga odlučio da u Crnu Goru uputi tim za borbu protiv hibridnih pretnji“.

Pič je sve upakovao ovako: „NATO kontrahibridni tim za podršku raspoređen je u našoj zemlji saveznici Crnoj Gori. Da bi pomogao u jačanju sposobnosti te zemlje za pariranje hibridnim izazovima.

Pič je priznao da je NATO mašinerija koja troši sve više:

Podaci pokazuju porast od 4,6 odsto u 2019. godini. To je peta godina zaredom takvog rasta. Do kraja ove godine saveznici će uložiti više od 130 milijardi dolara“.

Pič je otkrio da očekuje da će se do 2024. godine ta suma povećati do 400 milijardi dolara.

Američki general Mark Mili, najviši vojni oficir u SAD i glavni vojni savetnik predsednika, ministra odbrane i Saveta za nacionalnu bezbednost, ocenio je na istoj sednici da je „već duže vreme očigledno da Rusija želi da podeli NATO i učini ga slabijim, ako ne i da ga uništi“.

„To bi im išlo u korist. Na štetu Evrope i Sjedinjenih Država bilo bi ako se NATO sam uruši i raspadne„, rekao je Mili.

Podgoričko Ministarstvo odbrane nedavno je priznalo da je u Crnoj Gori od 21. do 27. novembra prošle godine boravio prvi kontrahibridni tim NATO za podršku, a da su predstojeći parlamentarni izbori glavni razlog za angažovanje NATO tima.

„Cilj posete bio je jačanje kapaciteta u odvraćanju i adekvatnom odgovoru na hibridne izazove. Ova poseta bila je prvi angažman takvog tima u jednoj od saveznica, te kao takva predstavlja značajno iskustvo kako za Crnu Goru, tako i samu Alijansu. Kada su u pitanju hibridne aktivnosti, Crna Gora želi da osnaži sposobnosti u oblastima koje se tiču otpornosti, kriznog menadžmenta, kritičke infrastrukture, strateške komunikacije i analize. Fokus posete NATO tima, pored uspostavljanja saradnje sa međuvladinom komisijom, bio je i na jačanju legislativnog okvira u ovoj oblasti, te njegovoj implementaciji“, kazao je Pobjedi Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/nato-hibridno-krenuo-na-srpsku-crnu-goru-a-tvrdi-da-se-brani-od-ruskih-hibridnih-napada

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar