Vjere Glavno

Nova vlast u Kopru blokira gradnju srpskog pravoslavnog hrama

ZEMLJIŠTE ZA CRKVU NA TENDERU KUPIO KTITOR MLADEN MILOVANOVIĆ IZ SRPSKE
  • U martu bio osveštan krst, 90 odsto „papirologije“ završeno, problemi počeli kada je na mjestu gradonačelnika Borisa Popovića zamjenio Aleš Bržan…

GRADNJA pravoslavnog hrama u Kopru, prvog nakon 80 godina, nikako da počne, zbog birokratske odluke gradonačelnika tog grada, kaže sveštenik jerej Dejan Mandić.

Opština traži da otkupi zemljište, a da Islamskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi dodjeli prostor koji bi koristile naizmenično.

U Kopru je u martu, na radost svih pravoslavnih vernika, bio osveštan krst i zemlja na mestu gdje je trebalo da počne gradnja pravoslavnog hrama ali do dana današnjeg to se nije dogodilo.

Jerej Mandić podsjeća da su do Drugog svjetskog rata u Sloveniji bile tri pravoslavne crkve — u Mariboru, Celju i Ljubljani, ali je Hitlerova vojska uništila mariborsku i celjsku, a zemljišta nikada nisu vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Od tada je jedino mjesto za molitvu bila Ljubljanska pravoslavna crkva.

Zbog velikog broja pravoslavaca pojavila se potreba za parohom u Kopru i prije četiri godine sveštenik Srpske pravoslavne crkve jerej Dejan Mandić prešao je iz rodne Ljubljane u taj primorski slovenački grad. Kaže da je uspostavio kontakt sa tadašnjim gradonačelnikom Borisom Popovićem i da mu je predočio ideju da želi da gradi hram.

„Tamo živi između šest i devet hiljada pravoslavaca, uključujući Ruse i Ukrajince, kojih ima sve više. Više od 40 godina Srpska pravoslavna crkva u Kopru iznajmljuje Rimokatoličku crkvu u kojoj bogoslužimo. Postavlja se pitanje šta će se desiti ukoliko im taj prostor zatreba. Onda ostajemo na ulici“, kaže jerej Mandić.

Popović je u potpunosti razumio Mandića i predložio lokaciju za hram na samom ulasku u grad iz pravca Ljubljane.

Cio proces kupovine zemljišta bio je legalan — raspisan je opštinski tender i zemljište je kupio ktitor hrama Mladen Milanović Kaja iz Republike Srpske (RS) i poklonio ga crkvi. Lokaciju je obišao i patrijarh Irinej i tom prilikom rekao da je veoma zadovoljan.

„Ta parcela ima građevinsku dozvolu, ali ne i dozvolu za sakralni objekat. Dozvole su dobijene i 90 odsto papirologije je završeno, ali je gradnja stopirana prošle godine posle promene gradonačelnika Kopra. Novi gradonačelnik Aleš Bržan ne shvata šta radimo, jer nije u pitanju niti lični niti interes nacije, nego isključivo vjere. „, kaže koparski paroh.

(Sputnjik)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar