Вјере

Патријарх Иринеј и владика Јефрем освештали православни храм у Мрчевцима код Лакташа

ГРАДЊУ ПОМОГЛО 2.200 ДОНАТОРА, А НАРОЧИТО МИЛОРАД ДОДИК И ДРАГОЉУБ ДАВИДОВИЋ
  • Храм Светих равноапостолних Константина и Јелене посвећен мјештанима Мрчеваца које су (141) усташе 1942-ге побиле у једном једином дану. А и српским жртвама у посљедњем рату

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Храм Светих равноапостолних Константина и Јелене у Мрчевцима код Лакташа изграђен у част српских жртава из тог села које су убиле усташе у Другом свјетском рату, као и жртава из протеклог рата.

Додик, који је да породицом један од кумова храма, подсјетио је да је у налету усташких јединица у овом селу у Другом свјетском рату само у једном дану убијен 141 мјештанин тог села, те да су том приликом побијене и комплетне породице.

„Увијек је постојала жеља овог народа да изгради храм посвећен тим жртвама, као и жртвама у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату“, рекао је Додик новинарима након освештања храма.

Он је истакао да је изградњу ове светиње, која је прављена са љубављу, помогло више од 2.200 дародаваца различитог обима.

„Након четири године окупили смо се овдје да освештамо новоизграђени храм уз присуство Његове светости патријарха српског Иринеја и владике бањалучког Јефрема“, рекао је Додик.

Предсједник Српске захвалио је владики Јефрему који је благословио овај храм и патријарху Иринеју што су освештали светињу у Мрчевцима.

Мештани села Мрчевци невино су страдали 1942. године, управо 6. октобра, када су усташки злочинци Независне Државе Хрватске извршили стравичан покољ у селу – лишивши живота свакога ко се тог дана затекао у селу.

Храм је од изузетног значаја за цело Лијевче поље и страдални српски народ тог краја. Данас у селу Мрчевци живи око 650 становника који су сложно са својим пријатељима, током прехходних осам година, финансирали изградњу велелепног храма.

Градњу храма нарочито су помагали Милорад Додик и  Драгољуб Давидовић који живе у Мрчевцима.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар