Вјере

Патријарх Иринеј: Молим се Богу да међу нама нема подела и да нам једини пут добро народа

ВАСКРШЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ ПОГЛАВАРА СПЦ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУ
  • Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу, не само хришћанству туђи, него и њему потпуно супротни системи вредности

ПОГЛАВАР Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј служио је данас поводом Васкрса, највећег хришћанског празника, литургију у Храму Светог Саве, у Београду. Васкрс је „празник над празницима“, јер означава да је васкрснућем Христа живот победио смрт.

Након литургије читана је ускршња посланица патријарха Иринеја у којој је истакао да су „Косово и Метохија наша духовна колевка и наш Јеруслим“, пожелевши да се ту врате мир и слобода.

„Ту су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине“, навео је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ је упозорио да је свет данас суочен са мноштвом искушења и невоља, са тероризмом, ратовима и одузимањем људских живота.

„Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу, не само хришћанству туђи, него и њему потпуно супротни системи вредности“, нагласио је патријарх Иринеј.

Он је, у васкршњем интервјуу за Телевизију Храм, рекао да не припада ни једној политици и истакао да српском народу нема опстанка на „овој ветрометини“ без јединства.

„Желео бих и молим се Богу да нема никаквих подела међу нама него да нам буде једина политика, једини поглед и једини пут добро нашег народа“, поручио је патријарх Иринеј.

Он је рекао и да се плаши да су код многих под видом борбе за народ присутни лични интереси и истакао да партије треба да се боре за најбољи пут и решење у корист народа, чије „слуге сви треба да будемо“.

У Храму Светог Саве посланицу је прочитао епископ ремезијански Стефан, викар патријарха Иринеја.

На овај дан, али и све до Спасовдана, поздравља се са Христос васкрсе а одговара са Ваистину васкрсе.

Поводом Ускрса фарбају се јаја, прво обојено се оставља на страну до идућег Васкрса и назива се чуваркућа.

Оно симболише рађање живота а црвена боја невино проливену крв Христову.

Цела седмица по Васкрсу се назива Светла, а песме које се тада певају радосне су чак и при тужним приликама.

Васкрс је „покретни“ празник, најраније, по новом календару, може да буде 4. априла, најкасније 8. маја.

http://fakti.org/svetosavlje/patrijarh-irinej-molim-se-bogu-da-medju-nama-nema-podela-i-da-nam-jedini-put-bude-dobro-naroda

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар