Вјере

Српска Саборна црква Свете Тројице у Мостару биће обновљена прије краја 2020.

У НАЈВЕЋЕМ ГРАДУ НА НЕРЕТВИ ДАНАС ЖИВИ САМО 4-5 ХИЉАДА СРБА
  • Александар ВУЧИЋ „Ова црква саграђена је 1873. и била највећи српски православни храм до изградње Храма Светог Саве. Србија је издвојила значајна средства за обнову храма и да ће своје обавезе да испуни. Надам се да ћемо пре краја 2020. моћи да присуствујемо отварању овог величанственог храма, где ће осим осликвања, сви радови бити завршени. То је дивна вест за све Србе где год да живе“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка Саборне цркве Свете Тројице у Мостару да је тај храм важан за цио српски народ, али значајан и за Бошњаке и Хрвате јер говори о томе да можемо да живимо заједно и да се поштујемо међусобно.

Вучић је новинарима рекао да је црква у Мостару једна од највећих и најзначајнијих светиња у бившој Југославији, која је на ужасан начин уништена 1992. године, када је срушена и спаљена.

„Поносан сам на то што су Србија и РС дале пуни допринос за обнову овог храма. Хвала на указаној части да Србија колико може помогне“, рекао је предсједник Србије.

Истакао је да је храм важан за Србе у Мостару, њих 4.000-5.000 који данас живе у том граду, за цијелу источну Херцеговину и цио српски народ.

Истакао је да је Србија издвојила значајна средства за обнову храма и да ће своје обавезе да испуни.

„Надам се да ћемо пре краја 2020. моћи да присуствујемо отварању овог величанственог храма, где ће осим осликвања, сви радови бити завршени. То је дивна вест за све Србе где год да живе“, рекао је Вучић.

Подсјетио је да је Саборна црква Свете Тројице саграђена 1873. године и била највећи српски православни храм, до изградње Храма Светог Саве.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије захвалио је на помоћи Србији и РС, јер без те помоћи, како је рекао, храм не би био, сада већ, ускоро завршен.

„Имамо чврста увјерења да ће храм 2020. бити потпуно завршен“, рекао је владика.

„Нама остаје да, осим што волимо Бога, волимо све људе, своје по вери, али и све друге. Све националности, све припаднике осталих вера. Тиме ћемо најбоље посведочити да смо прави хришћани“, рекао је Вучић.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар