Vjere Odabrano

Veliki srpski patrijarh Gavrilo Dožić dobiće crkvu – u rodnom selu kod manastira Morača

AMFILOHIJE: DJECA ĆE NAREDNIH DANA ZAMOLITI VLASTI KOLAŠINA DA MU POSVETE ULICU
  • Mitropolit AMFILOHIJE u kolašinskoj crkvi Svetog Dimitrija: Nema većega od Patrijarha Gavrila ovdje u Kolašinu, Morači, Rovcima i čitavom kraju, da ne kažemo i šire. Zato je obaveza ovog grada, ako hoće da bude časni i čestiti grad, da jednu ulicu posveti Svetom ispovjedniku Gavrilu patrijarhu srpskom, divnom i velikom svjedoku Hristovom

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije bogoslužio je sa sveštenstvom u Crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu.

Blagoslovio je djecu da od kolašinskih vlasti zatraže da jedna od glavnih ulica dobije ime Patrijarha Gavrila Dožića koji se rodio u Vrujcima, u Donjoj Morači u blizini manastira Morače, a koji je sa Svetim vladikom Nikolajem bio tokom Drugog svjetskog rata u koncentracioni logor Dahau.

Mitropolit je kazao da se planira, ako Bog da, i izgradnja crkve iznad njegovog rodnog sela, koja će biti posvećena ispovjedniku Gavrilu patrijarhu srpskom, iako još nije zvanično pribrojan liku svetih, a povodom 70 godina od njegovog upokojenja (1950. godine).

„On je najzaslužnija ličnost u Kolašinu. Veliki stradalnik, veliki hrišćanin, veliki patrijarh, a u isto vrijeme veliki čovjek koji je i Prvi svjetski rat i Drugi svjetski rat proveo u zatvoru. Rijetki su takvi u Crnoj Gori, u našem narodu. Nema većega od Patrijarha Gavrila ovdje u Kolašinu, Morači, Rovcima i čitavom kraju, da ne kažemo i šire. Zato je obaveza ovog grada, ako hoće da bude časni i čestiti grad, da jednu ulicu posveti Svetom ispovjedniku Gavrilu patrijarhu srpskom, divnom i velikom svjedoku Hristovom.“

Govoreći o mnogim Božijim ugodnicima koji su se žrtvovali za vječno neprolazno Carstvo nebesko, među kojima je i naš Sveti kosovski car Lazar, Arhiepiskop cetinjski je istakao da je opredjeljenje ovoga naroda kroz vjekove upravo to Carstvo nebesko, zbog čega volimo i branimo, i branićemo Kosovo, koje je crnogorska vojska svojevremeno i oslobodila. 

Kao veliki problem današnjice svuda u svijetu, kao i u Crnoj Gori, Mitropolit Amfolohije je istakao dilemu koju su imali svi vladari kroz istoriju, kojem će se privoljeti carstvu: zemaljskom ili Nebeskom.

„Zbog zemaljskih vlasti mnogi su spremni da žrtvuju i Crkvu svoju, da otimaju crkve. Ova naša vlast je donela bezbožni, anticrnogorski, anticrkveni zakon da pljačka hramove“, rekao je vladika.

Podsjetio je da je ovaj Hram Svetog Dimitrija u Kolašinu građen za vrijeme kralja Nikole, ali nije građen za njega i tadašnju državu, nego je građen Svetom Dimitriju za sabiranje Božijeg naroda, za Crkvu Božiju. 

„I ostao kao takav do danas, kao i svi drugi hramovi. Koja je to pamet, pa se još zove državna, da otima hramove?! Nigdje se to ne događa u Evropi, sem u našoj Crnoj Gori“, kazao je vladika.

Izrazio je nadu da će se i crnogorski vlastodršci, naša braća, oboljeli od opake bolesti brozomore, izliječiti i vratiti časnom krstu, Svetome krštenju i miropomazanju.     

Na kraju Liturgije Visokopreosvećeni vladika je obraćajući se djeci koja su divno pojala tokom službe, kazao da oni nastavljaju da uče onu školu koju je učio Sveti patrijarh Gavrilo Dožić, ta da zato divno poju.    

https://mitropolija.com/2020/01/25/mitropolit-amfilohije-koja-je-to-pamet-pa-se-jos-zove-drzavna-da-otima-hramove/

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar