Vjere

Vladika Jefrem, Dodik i Čubrilović na čelu banjalučke litije podrške Srbima i SPC u Crnoj Gori

U PLIVANJU U VRBASU ZA ČASNI KRST POBIJEDIO DAVID KOMLJENOVIĆ
  • Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko ČUBRILOVIĆ: “Bogojavljenje je bilo najbolja prilika da podržimo SPC i srpski narod u Crnoj Gori u njihovoj pravednoj borbi

DAVID Komljenović pobjednik je današnjeg banjalučkog plivanja za Časni krst na rijeci Vrbas.

Ovaj 21-godišnji mladić je prvi put plivao za Časni krst i pobijedio u konkurenciji 33 plivača.

Komljenović je rekao novinarima da je neizmjerno srećan zbog pobjede, te smatra da je sve ovo imalo poseban značaj, jer je prethodno bio u litiji u znak podrške braći u Crnoj Gori u odbrani svetinja.

Plivanju za Časni krst prethodila je litija kroz Banjaluku u kojoj je nekoliko hiljada građana pružilo podršku Srbima u Crnoj Gori u odbrani svetinja.

U litiji su učestvovali i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Litiju je predvodio Episkop banjalučki Jefrem zajedno sa sveštenstvom i monaštvom.

Iako se svake godine na Bogojavljenje održava i svečana litija i plivanje za Časni krst, posebnost ovogodišnje jeste to što je ona posvećena borbi i podršci vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji već mjesecima mole za spas imovine SPC u toj zemlji nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Čubrilović je po završetku litije rekao:

“Bogojavljenje je bilo najbolja prilika da podržimo SPC i srpski narod u Crnoj Gori u njihovoj pravednoj borbi, a istovremeno da obilježimo današnji dan kako se to od nas pravoslavaca i očekuje”.

Zahvalio se episkopu Jefremu što je objedinio proslavu ovog praznika sa podrškom narodu i crkvi u Crnoj Gori i što su građani Banjaluke imali priliku da u svemu učestvuju.

Ovo je prvi put da je Eparhija banjalučka na ovaj način poslala podršku pravoslavcima u Crnoj Gori.

Ipak, i prije ovoga, Banjalučani su se okupili krajem decembra kako bi iste poruke poslali.

Uoči litije, kao i svake godine do sada, služena je Sveta arhijerejska liturgija.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar