Вјере

Владика Јефрем: Срби су данас на духовној смотри пред Богом, Светим Савом, прецима и потомцима

„ПРЕД НАМА СУ ЗАДАЦИ КОЈЕ ТРЕБА РЈЕШАВАТИ СА СВЕТОСАВСКОМ МУДРОШЋУ“
  • Владика бањалучки на Светосавској академији у Банском двору: „Свети Сава ступа на историјску сцену у судбоносном моменту живота Цркве и народа, да тога није било наша историја би била другачија, зависила би од воље и интереса туђинаца“
  • Бесједу о Светом Сави говорио протонамјесник Зоран ПАЈКАНОВИЋ који је истакао да је Свети Сава био много више од визионара: „Сви моменти из житија Светог Саве су важни, али је најважније добијање аутокефалности Српске православне цркве. Светосавско начело учи Србе да црквама и манастирима означе своју отаџбину, да потомцима оставе завјештање“

ЊЕГОВО преосвештенство епископ бањалучки Јефрем рекао је на Светосавској академији у Бањалуци да се ова генерација православних Срба налази на духовној смотри пред Богом, Светим Савом, прецима и потомцима.

„Наше вријеме је бременито искушењима и пред нама су одговорни задаци које је потребно рјешавати светосавском мудрошћу“, рекао је владика Јефрем у обраћању на Светосавској академији у Банском двору у Бањалуци.

Он је истакао да се овогодишњом академијом улази у вријеме обиљежавања осам вијекова самосталности Српске цркве, народа и државе коју је издејствовао Свети Сава 1219. године.

Владика Јефрем је напоменуо да код Срба све почиње са Светим Савом, и Црква и држава и народна самосвијест, те да се овај светитељ увијек слави свечано и радосно, пред људима поносно, а пред Богом смирено.

Он је подсјетио како је вазална кнежевина постала самостална држава, са првовјенчаним крунисаним владаром, а понуђена туђинска круна замијењена је домаћом, осмишљеном Светим Савом.

Владика је указао да су туђинци који су до тада управљали Црквом враћени у своје земље.

„Свети Сава ступа на историјску сцену у судбоносном моменту живота Цркве и народа, да тога није било наша историја би била другачија, зависила би од воље и интереса туђинаца“, нагласио је владика бањалучки.

Према његовим ријечима, Свети Сава, колико је био дубокомисаон, духовно узвишен, свестран, био је прагматичан и реалан, способан да тежећи ка небу, хода по земљи и изводи најдалековидије закључке за вријеме које долази.

„Он нас је увео у златно доба Немањићке епохе, у коме су српски народ, Црква и држава достигли свој историјски и државни врхунац. Та духовна и политичка зрелост омогућила нам је да и послије пет вијекова робовања успијемо опстати као народ“, рекао је владика Јефрем.

Он је окупљенима честитао духовни и национални празник, који је свечано прослављен у свим храмовима СПЦ.

Бесједу о Светом Сави говорио је протонамјесник Зоран Пајкановић, који је истакао да је Свети Сава био много више од визионара.

„Сви моменти из житија Светог Саве су важни, али је најважније добијање аутокефалности Српске православне цркве“, рекао је Пајкановић.

Он је нагласио да светосавско начело учи Србе да црквама и манастирима означе своју отаџбину, да потомцима оставе завјештање.

Светосавској академији присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, свештенство СПЦ и друге званице.

Светосавску академију, која је одржана у Банском двору, организовали су Српска православна црквена општина Бањалука, град Бањалука и Српско пјевачко друштво „Јединство“.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар