Вјере Главно

Владика Јован: Ово што се дешава у Црној Гори истинска је прослава 800 година аутокефалности СПЦ

„ПРОБУДИЛА СЕ ПРАВОСЛАВНА САБОРНА СВИЈЕСТ НАРОДА“
  • Црква Божија је већ побиједилаУ литијама су они који себе сматрају Србима, али и они који се сматрају Црногорцима. Учествују и озбиљни представници Исламске заједнице

ЕПИСКОП пакрачко-славонски Јован уинтервју Радио-телевизији Републике Српске, који је био посвећен актуелним дешавањима у Црној Гори, указао је прво на веома блиске историјске везе између идеологије садашњих власти Црне Горе и усташког покрета.

Критиковао је Закон о слободи вјероисповијести, који је назвао дискриминаторним и оцијенио да једнострано држави даје право да одређује шта припада њој, а шта ће остати Цркви.

Владика Јован је истакао да је 1991. дошао у Црну Гору да би постао искушеник прво у манастиру Савина, а годину дана касније у Цетињском манастиру. Описујући тадашње стање у Црној Гори, рекао је да су тих година монаси „живјели у страху и терору“.

Указао је и на снажне атеистичке тенденције и навео да се „на путу ка Острогу (гдје су мошти Светог Василија), налазила оштећена црква са натписом у част Јосипа Броза Тита“.

Присјетио се и како је `народ` 1991. године каменовао Цетињски манастир за вријеме литургије.

Међутим, сада све то надилази духовни препород који се догодио у протеклих тридесет година јер стотине хиљада људи учествују у литијамапрелазећи небројене километре и молећи се Богу бране своју Цркву.

У Црној Гори се, увјерен је владика Јован, пробудила православна саборна свијест народа.

Према његовим ријечима, „нису ни Митрополит Амфилохије, ни Епископ Јоаникије, а још мање неко од политичара из Црне Горе или Србије, покренули народни протест против дискриминаторног Закона.

Одговарајући на новинарско питање о прослави 800. годишњице аутокефалије Српске православне цркве, Епископ Јован је нагласио:

„Ово што се сада дешава у Црној Гори је истинска прослава 800 година аутокефалности Српске цркве. Да ли постоји бољи доказ независности од самог народа, чија је самосвијест толико висока, да су изашли на улице како би молитвом заштитили своју Цркву?“

„Црква Божија је већ побиједила“, прокоментарисао је Епископ пакрачко-славонски  Јован.

Посебно је указао: „У литијама које ових дана бивају на улицама Црне Горе су они који се сматрају Србима, али и они који се сматрају Црногорцима. Учествују и озбиљни представници Исламске заједнице, јер су доживјели то као аутентично и јасно – схватили су да је народ изашао да брани своја права“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар