Vlada RS

Cvijanović: Izuzetno je važno što će biti formirana nova komisija za Srebrenicu

IZVJEŠTAJ OD PRIJE 14 GODINA JE RS NAMETNUT, A I TRETIRAO JE SAMO STRADANJA BOŠNJAKA
  • „One koji su počinili zločine nad Srbima nikada nije stigla pravda i po matrici i pravilu – svi su oslobađani. Prema tome, neophodno je stručno i ozbiljno, bez bilo kakve politike i ne daj bože politikantstva da se priđe ovom problemu. Biće potrebno angažovati stručnjake, jer je namjera da komisija bude međunarodnog tipa“

PREMIJER Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila je danas da je izuzetno važno što će biti formirana nova komisija o Srebrenici, jer postoji nesklad u određenim stvarima koje su napisane u starom izvještaju o Srebrenici, koji treba povući.

„Stari izvještaj tretira samo jednu dimenziju, a to su teška stradanja Bošnjaka. Tamo nemate bilo kakve brojeve koje se odnose na stradanja nekih drugih, a druga dimenzija je ta što je izvještaj ograničen na jedan vremenski period i ne obuhvata cijeli rat“, rekla je danas Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

Treća važna stvar, kaže Cvijanovićeva, je to da brojevi žrtava koji su navedeni u starom izvještaju ne odgovaraju ni haškim presudama.

„Razumijemo da je taj izvještaj, koji je napisan prije 14 godina, rađen pod velikim pritiskom i da su ljudi računali da se napravi takav izvještaju i da sa sebe skinu teret, ali došlo je vrijeme i potreba da se neke stvari isprave, uvaže i da se uzme u obzir ono što su ukupna stradanja na tom prostoru koja su bila teška za Bošnjake, ali i za srpsko stanovništvo“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da za stradanja Srba niko nije odgovarao, dok je za stradanja Bošnjaka bilo raznih presuda na nivou BiH i međunarodnih sudova.

„One koji su počinili zločine nad Srbima nikada nije stigla pravda i po matrici i pravilu svi su oslobađani. Prema tome, neophodno je stručno i ozbiljno, bez bilo kakve politike i ne daj bože politikantstva da se priđe ovom problemu i utvrde neke druge stvari. Biće potrebno angažovati stručnjake, jer je namjera da komisija bude međunarodnog tipa“, zaključila je Cvijanovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće u utorak, 14. avgusta, na posebnoj sjednici Informaciju o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Cvijanović je, inače, izjavila da očekuje veliku pobjedu koalicije SNSD-DNS-SP na predstojećim opštim izborima u BiH, kao i zajedničkih kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i za predsjednika Republike Srpske.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar