Влада РС

Цвијановић: Свима у просвјети од 1. јануара плате ће бити увећане за осам одсто

УВЈЕРЕНА ДА ЋЕ БУЏЕТ ОБЕЗБИЈЕДИТИ ЗА ТО ПОТРЕБНИХ ДОДАТНИХ 20 МИЛИОНА КМ

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће плате радницима у просвјети од 1. јануара наредне године бити увећане за осам одсто, за што ће у буџету бити потребно обезбиједити додатних 20 милиона КМ.

Цвијановићева је након састанка са представницима Синдиката образовања, науке и културе Српске истакла да тиме почиње договорено постепено усклађивање коефицијената просвјетних радника са осталима у јавном сектору.

„То усклађивање је планирано у трогодишњем периоду, али наш циљ је да се то изједначавање постигне у двогодишњем периоду, што ће зависити од финансијске ситуације, али ако се све настави овако како је сада, ту неће бити проблема“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је подсјетила да су до сада испоштоване три ставке које се односе на повећање плата просвјетним радницима у Републици Српској.

„Као што смо и договорили, испоштовали смо повећање минималне плате за све раднике на 440 КМ, с тим што је у јавном сектору то повећање 450 КМ. Друга ставка је обавеза из меморандума који смо потписали са Савезом синдиката да свако растерећење пословадаца мора да се одрази на плате радника, тако да смо повећањем неопорезивог дијела дохотка омогућили повећање плата за 30 КМ свим радницима у Републици Српској“, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је трећа обавеза подразумијевала постепено изједначавање коефицијената радника у просвјети са осталим у јавном сектору, што почиње од јануара наредне године.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић истакао је да је задовољан што је након дужег периода почело усклађивања платних коефицијената за раднике у овом сектору.

„Убијеђен сам да ће Влада у наредном периоду испоштовати закључак Народне скупштине из 2007. године, којим је прецизирано уједначавања платних коефицијената“, рекао је Гњатић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар