Влада РС

Каран: Судије странци служе претварању БиХ путем Уставног суда у унитарну државу

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ВЛАДЕ РС: РАДЕ ПОД ДИРИГЕНТСКОМ ПАЛИЦОМ И БОШЊАЧКЕ ПОЛИТИЧКЕ ЕЛИТЕ
  • Синиша КАРАН: „Република Српска у свим овим догађајима штити Устав, овдје се не догађа ништа драматично. Ако је нешто драматично, то је да ми драматично чувамо Устав и Републике Српске и БиХ

ГЕНЕРАЛНИ секретар Владе Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да није примјерено нити нормално да у Уставном суду БиХ одлуке доносе три странца која су под директном палицом међународне заједнице и бошњачке политичке елите.

„Тврдим да су под директном палицом међународне заједнице, нажалост и бошњачке политичке елите. Потпуно су у функцији преобликовања државног уређења БиХ и путем Уставног суда желе да БиХ претворе у унитарну државу“, рекао је Каран за РТС.

Он, је поводом одлуке Уставног суда БиХ којом се пољопривредно земљиште Републике Српске претвара у власништво БиХ, нагласио да БиХ нема имовину и да је имовина власништво ентитета.

Каран је рекао да су српски представници заједно са представницима хрватског народа усагласили текст предлога закона да се умјесто тројице страних судија уведу домаће судије у Уставни суд БиХ.

На питање до када ће потрајати неучествовање Срба у доношењу одлука у институцијама у Сарајеву, Каран је рекао да је то кориштење уставно-правних и политички легалних и легитимних механизама Републике Српске, њених представника и у Српској и на нивоу БиХ и да се тиме спречава антидејтонско дјеловање у БиХ.

„Република Српска у свим овим догађајима штити Устав, овдје се не догађа ништа драматично. Ако је нешто драматично, то је да ми драматично чувамо Устав и Републике Српске и БиХ“, истакао је Каран.

Он је указао да БиХ има шансу, али само ако домаћи лидери буду доносили одлуке.

„Ово је тест за домаће лидере да донесу самосталну одлуку, један од кључних тестова је да се договоре да у Уставном суду БиХ одлуке доносе наши правници, наши представници и својим ауторитетом ћемо прихватати те одлуке које буду заједничке“, рекао је Каран.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар