Влада РС Главно

Лукач: Изгледа да неко стоји иза оних који су убили Славишу Крунића

НАГЛАСИО ДА У СРПСКОЈ НЕМА ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА ПОПУТ ОНОГ КОЈИ ЈЕ УБИО ЂИНЂИЋА
  • Видјећемо да ли ће и лица која су извршиоци кривичног дјела одлучити да говоре када се сусретну са затворским казнама, а овдје треба да буду максималне затворске казне до 40 година, те да кажу да ли је неко наручио убиство и платио им да то ураде
  • „Немамо информације да је Бенеди Ђукановић прешао границу БиХ. Сарађујемо са полицијом Србије и другим полицијским агенцијама у окружењу. Рачунамо да ће он бити ухапшен и процесуиран. Њега доводимо у везу са директним извршењем убиства заједно са Жељком Ковачевићем који је убијен приликом напада и Емилиом Балдом који је ухапшен и предат тужилаштву. Имамо довољно сазнања и доказа о њиховој умјешаности у припрему и извршење убиства

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је новац вјероватно био једини мотив чланова групе познатих бањалучких криминалаца да убију бизнисмена из Бањалуке Славишу Крунића, и да МУП претпоставља да иза убиства стоји неко други ко је могао да има корист од смрти Крунића.

Лукач је истакао да у свакој држави има организованих криминалних група чија моћ зависи од тога колико им је то неко допустио.

Он је истакао да у Српској нема организованих група које имају моћ да могу да одлуче да убију било кога као што се десило у Србији када је убијен и премијер.

„Таквих или сличних група нема у Српској, али има појединаца или мањих група, углавном разбојника, односно људи који живе од криминала. Они су спремни и на оваква злодјела, њихов мотив је вјероватно само новац и ништа друго и мислим да је тако било и у овом случају. Група познатих бањалучких криминалаца, који су и до сада чинили најтежа кривична дјела и одлежали у затворима дугогодишње казне, укључена је у брутално убиство Крунића и његовог пратиоца“, рекао је Лукач за РТРС.

Коментаришући наводе Крунићевог оца да је наручено убиство његовог сина, Лукач је нагласио да о томе због истраге не може да говори у овом тренутку.

„Али, сви размишљамо на такав начин и криминална лица која су извршила брутално убиство нису имала директни мотив да убију Крунића јер им он вјероватно није направио никакву штету, нити био са њима у контакту, а питање је да ли су га икада и упознали. Свима је јасно да се круг не завршава са њима. Шта је њихов мотив осим новца јер они од његове смрти не би имали никакву корист. Претпостављамо да иза овог стоји неко други ко је могао да има корист од смрти Крунића, али видјећемо шта ће истрага показати“, каже Лукач.

Према његовим ријечима, у јавности су се појавиле инсинуације и повезивање неких лица која би могла бити наводни наручиоци убиства.

„Не можемо никога да оптужимо без материјалних доказа који могу бити вјеродостојни на суду. Видјећемо да ли ће и лица која су извршиоци кривичног дјела одлучити да говоре када се сусретну са затворским казнама, а овдје треба да буду максималне затворске казне до 40 година, те да кажу да ли је неко наручио убиство и платио им да то ураде. Видјећемо и шта можемо да покријемо материјалним доказима и другим сазнањима да бисмо доказали такве чињенице“, истакао је Лукач.

Он је истакао да немају информације да је Ђукановић прешао границу БиХ, подсјетивши да сарађују са полицијом Србије и другим полицијским агенцијама у окружењу.

„Рачунамо да ће он бити ухапшен и процесуиран. Њега доводимо у везу са директним извршењем убиства заједно са Жељком Ковачевићем који је убијен приликом напада и Емилиом Балдом који је ухапшен и предат тужилаштву. Имамо довољно сазнања и доказа о њиховој умјешаности у припрему и извршење убиства. Данас смо пронашли двије пушке које су кориштене приликом убиства и друге доказе“, нагласио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске је рекао да због наставка истраге не може да говори о томе да ли су лица која су осумњичена као извршиоци имала још помагача.

Истакао је да је убиство Ковачевића олакшало истрагу и повезало истражиоце са лицима са којима је он имао контакте.

„Било нам је много лакше да дођемо до извршилаца мада смо и оперативним радом на терену дошли до сазнања да су се они на том подручју појављивали неколико дана прије убиства вјероватно припремајући терен за извршење кривичног дјела“, истакао је Лукач.

Говорећи о томе да је у јавност процурио записник са саслушања Балде, који је покушао да себи направи алиби, Лукач је рекао да је питање за тужилаштво како је записник дошао у јавност.

Одговарајући на питање да ли је Крунић добијао пријетње и да ли је то пријавио полицији, Лукал је навео да из круга породице и пријатеља долазе информације да је Крунићу пријећено на различите начине.

„Ми немамо званичну пријаву о томе да је неко имао намјеру да угрози његов или живот његове породице. Мислим да ни он није у потпуности озбиљно схватио пријетње. Он је имао блиндирано ауто на располагању и штета је што га није користио. Да је био сигуран да неко може да га убије сигуран сам да би га користио“, истакао је Лукач.

Коментаришући покушај политизације убиства Крунића, у чему предњаччи министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић, Лукач је рекао да Мектић дочекује туђу несрећу да је окрене у своју политичку корист и да окриви власт за убиства без икаквог разлога, аргумента и доказа.

„Али, њему је годинама својствено да оптужује људе без доказа и зато има десетине кривичних пријава. Када оде са мјеста министра, до пензије ће се бавити кривичним пријавама и ходати по судовима. Нека је на част политичким лешинарима који на туђим несрећама хоће да праве политичку каријеру и руше власт јер то нису успјели да ураде на изборима“, поручио је Лукач.

Он је рекао да убиство Крунића и његовог пратиоца није ни на који начин повезано са убиством полицајца Слађенка Тубина у Љубији код Приједора, иако се то догодило у кратком временском периоду.

„Два убиства у кратком периоду изазивају узнемиреност, али не могу да кажем да је нарушена безбједност јер се то мора посматрати у ширем контексту и у цијелој Српској. Добрим радом полиције смо успјели да ово брзо рјешимо и сасвим је другачија перцепција људи када виде ко су извршиоци неког кривичног дјела“, истакао је Лукач.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар