Влада РС

Лукач: МУП Српске у наредних 10-15 дана добија два специјална возила „деспот“

НА ВОЈНОМ САЈМУ „ПАРТНЕР-2019“ У БЕОГРАДУ: „ДЕСПОТ“ ЈЕ ВЕЛИКИ УСПЈЕХ И ТРБ И СРПСКЕ
  • Биће потписан уговор између МУП Српске и братуначког ТРБ о испоруци још возила која ће користити и Специјална антитерористичка јединица
  • Генерални директор предузећа ТРБ Славенко РИСТИЋ:  Стручњаци СУ оцијенили да је `деспот`у самом врху мултифункционалних борбених возила. Освојићемо и технологију независног. Мислим да и то можемо

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је представљање оклопног возила „деспот“ на Сајму наоружања и војне опреме „Партнер-2019″ у Београду велики успјех не само за „Технички ремонт Братунац“ (ТРБ), већ и за Републику Српску, те да ће у наредних 10-15 дана овом министарству бити испоручена два таква возила.

Лукач је подсјетио да је „деспот“ први пут представљен 9. јануара на паради поводом Дана Републике Српске, а да ће већ на наредној паради учествовати и већи број тих возила.

„Ово возило је од тог дана претпрјело одређене модификације ради побољшања. Овдје је данас представљено у правом свјетлу“, навео је Лукач.

Према његовим ријечима, након испоруке прва два возила, биће направљен уговор МУП-а и ТРБ о испоруци још возила која ће користити припадници МУП-а, односно Специјална антитерористичка јединица.

Генерални директор предузећа ТРБ Славенко Ристић је рекао, након представљања „деспота“ на Сајму, да су стручњаци оцијенили да је то возило улази у самом врху мултифункционалних борбених виозила.

Он је додао да „деспот“ прати све свјетске трендове, а посебно искуства у ратовима у Авганистану и Либији.

Ристић каже да је предсједник Србије Александар Вучић приликом посјете штанду на којем је изложен „деспот“ похвалио то возило, те да је рекао да ће у региону, онај ко освоји технологију независног вјешања ојачати своју намјенску индустрију и имати довољно посла за наредних стотину година.

„Имаћемо у виду технологију независног вјешања. Мислим да можемо да освојимо ту технологију“, поручио је Ристић.

Оклопно возило „деспот“, произведено у предузећу ТРБ, данас је на Међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер“ у Београду свечано промовисано у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

У Београду је данас почео Сајам наоружања и војне опреме „Партнер“ на којем наступи 128 излагача, међу којима и из Републике Српске и БиХ.

Међу излагачима из Српске, осим ТРБ су и бањалучки „Космос“ и бијељински „Орао“.

На Сајму „Партнер“, који је најзначајна манифестација овог типа у југоисточној Европи, наступа 96 излагача из Србије и 32 из иностранства.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Њемачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, БиХ – Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка, Бјелорусија, Словачка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Покровитељ сајма је Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП „Југоимпорт СДПР“, а извршни организатор Београдски сајам.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар