Vlada RS

Lukač: MUP Srpske u narednih 10-15 dana dobija dva specijalna vozila „despot“

NA VOJNOM SAJMU „PARTNER-2019“ U BEOGRADU: „DESPOT“ JE VELIKI USPJEH I TRB I SRPSKE
  • Biće potpisan ugovor između MUP Srpske i bratunačkog TRB o isporuci još vozila koja će koristiti i Specijalna antiteroristička jedinica
  • Generalni direktor preduzeća TRB Slavenko RISTIĆ:  Stručnjaci SU ocijenili da je `despot`u samom vrhu multifunkcionalnih borbenih vozila. Osvojićemo i tehnologiju nezavisnog. Mislim da i to možemo

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je predstavljanje oklopnog vozila „despot“ na Sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner-2019″ u Beogradu veliki uspjeh ne samo za „Tehnički remont Bratunac“ (TRB), već i za Republiku Srpsku, te da će u narednih 10-15 dana ovom ministarstvu biti isporučena dva takva vozila.

Lukač je podsjetio da je „despot“ prvi put predstavljen 9. januara na paradi povodom Dana Republike Srpske, a da će već na narednoj paradi učestvovati i veći broj tih vozila.

„Ovo vozilo je od tog dana pretprjelo određene modifikacije radi poboljšanja. Ovdje je danas predstavljeno u pravom svjetlu“, naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, nakon isporuke prva dva vozila, biće napravljen ugovor MUP-a i TRB o isporuci još vozila koja će koristiti pripadnici MUP-a, odnosno Specijalna antiteroristička jedinica.

Generalni direktor preduzeća TRB Slavenko Ristić je rekao, nakon predstavljanja „despota“ na Sajmu, da su stručnjaci ocijenili da je to vozilo ulazi u samom vrhu multifunkcionalnih borbenih viozila.

On je dodao da „despot“ prati sve svjetske trendove, a posebno iskustva u ratovima u Avganistanu i Libiji.

Ristić kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete štandu na kojem je izložen „despot“ pohvalio to vozilo, te da je rekao da će u regionu, onaj ko osvoji tehnologiju nezavisnog vješanja ojačati svoju namjensku industriju i imati dovoljno posla za narednih stotinu godina.

„Imaćemo u vidu tehnologiju nezavisnog vješanja. Mislim da možemo da osvojimo tu tehnologiju“, poručio je Ristić.

Oklopno vozilo „despot“, proizvedeno u preduzeću TRB, danas je na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner“ u Beogradu svečano promovisano u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Beogradu je danas počeo Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner“ na kojem nastupi 128 izlagača, među kojima i iz Republike Srpske i BiH.

Među izlagačima iz Srpske, osim TRB su i banjalučki „Kosmos“ i bijeljinski „Orao“.

Na Sajmu „Partner“, koji je najznačajna manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi, nastupa 96 izlagača iz Srbije i 32 iz inostranstva.

Zemlje učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Njemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, BiH – Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka, Bjelorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator JP „Jugoimport SDPR“, a izvršni organizator Beogradski sajam.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar