Влада РС Главно

Лукач: Потребан нам је резервни састав полиције да прискаче у помоћ активном

ПОЛИЦИЈСКА АКАДЕМИЈА ЋЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ ПРИМИТ НА ОБУКУ ЈОШ 300 ПОЛАЗНИКА
  • Биће то млади људи од 18 до 25 година, као за нашу Полицијску академију. Ту апсолутно неће бити неки стари или ратни кадар како се прича

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Бањалуци да је успостављање резервног састава полиције и обезбјеђивања довољног броја полицајаца потребно МУП-у Српске, али и другим полицијским агенцијама у БиХ због безбједносних изазова који предстоје.

Лукач је рекао новинарима да ће се Закон о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске, којим је предвиђено успостављање резервног састава, ускоро наћи у Народној скупштини у форми приједлога.

Он је навео да се грађанима мора гарантовати безбједност, као и безбједност њихове имовине.

„Потребно је да имамо резервни састав који можемо брзо ставити у функцију и позвати их онда када су нам потребни, или да прискоче у помоћ активном саставу полиције“, рекао је Лукач.

Он је навео да ће полицајци у резервни састав бити примани конкурсом и у складу са законом, те да ће проћи све оперативне и друге провјере, а након тога обуке.

„Биће то млади људи од 18 до 25 година, као за нашу Полицијску академију. Ту апсолутно неће бити неки стари или ратни кадар како се прича“, навео је Лукач и додао да ће Влада обезбиједити средства да финансира формирање резервног састава.

Када је ријеч о одливу кадра из МУП-а и њиховом одласцима на рад у иностранство, Лукач је напоменуо да је и даље ријеч о појединачним случајевима, а не о масовној појави.

Он је додао да људи одлазе из МУП-а због личних разлога, тражећи плаћеније послове и бољу егзистенцију, те да је углавном ријеч о споразумним прекидима радног односа, којих има 10 до 20.

„То је право тих људи, али то ни на који начин не угрожава рад МУП-а, јер попуњавамо наше редове. Наших 325 младих полицајаца обучених на Полицијској академији почели су да раде широм Српске и затворили су празнину након појединачних одлазака и пензионисања наших радника“, објаснио је Лукач.

Он је рекао да је отворен конкурс за пријем нове генерације полицајаца на Полицијску академију за чији упис постоји огромно интересовање.

„До краја године биће примљено до 300 људи који ће почети школовање. Имаћемо довољно кадра у складу са систематизацијом. Полицијски послови и безбједност грађана неће трпјети“, поручио је Лукач.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар