Влада РС

Лукач: Програм реформи БиХ није АНП који је предвиђао „реформе“ све до укидања Полиције Српске

ОПОЗИЦИЈА ЈЕ ИЗМИСЛИЛА ПРИЧУ ДА ЈЕ `ПРОГРАМ РЕФОРМИ БиХ` КОЈИ ЈЕ ДОБИЛА НС РС - ФАЛСИФИКАТ
  • „Став СНСД-а и комплетне власти у Српској је да РС не може ка НАТО, а нарочито не док то не одлучи Србија коју пратимо у свему. Нећемо дозволити да граница између српског народа буде на Дрини и да Српска и Србија буду у различитим војним савезима. Никада нећемо дозволити да будемо раздвојени
  • „Посланик Станивуковић је након што је провоцирао и прекидао Додикапришао и до мог стола, а на крајује заставице НАТО бацио у лице предсједнику Владе Радовану Вишковићу. Шта је сљедеће? Да га удари, да пуца у њега, да се схвати да је дозвољено напасти било којег министра, премијера или српског члана Предсједништва БиХ и то усред Народне скупштине?
  • Не могу да дозволим да неко то ради /уношење НАТО заставица/. То је провокација. Можда неко каже да сам насјео на провокацију. Јесам, али свјесно, јер таква провокација не може бити без одговора. Онај ко ради такве ствари не може проћи без одговора, какав год он био
  • „Мој одговор можда није био примјерен за Народну скупштину, али је био адекватан провокацији. Нећу да дозволим да ми такви прилазе, нарочито не ако покушавају да ме угрозе

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да се у Програму реформи БиХ нигдје не помиње реформа полиције, наводећи да је то био случај у предлаганом националном годишњем плану за чланство у НАТО-у (АНП).

„То ми је као министру унутрашњих послова најбитнија ствар. И раније сам рекао да нећу бити министар који ће Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске одвести у НАТО, што би значило и реформу полиције Српске, њен нестанак и формирање нове полиције на нивоу БиХ. То је неприхватљиво и Српска не може дозволити да остане без своје полиције. Она је један од стубова Републике и тако мора да опстане“, каже Лукач.

Он је подсјетио да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик већ годинама говори да Српска неће у НАТО, те да постоји резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности иако је њено доношење покушала да спријечи опозиција на непримјерен начин.

„Став СНСД-а и комплетне власти у Српској је да Република Српска не може ићи ка НАТО-у, а нарочито не док то не одлучи Србија коју пратимо у свему. Нећемо дозволити да граница између српског народа буде на Дрини и да Српска и Србија буду у различитим војним савезима. Никада нећемо дозволити да будемо раздвојени. То неће урадити СНСД и актуелна власт у Српској“, поручио је Лукач.

Према његовим ријечима, опозиција настоји то „изврдати“ причама да се иде ка НАТО-у, иако оне немају никакво упориште.

„Опозиција је то покушала и са Програмом реформи БиХ, који нису видјели, а говорили су да је то АНП, иако су се генерали НАТО-а, те руска и америчка амбасада изјаснили да Програм реформи није АНП и активирање пута ка НАТО-у, већ програм о сарадњи какав имају Србија и многе земље. Није спорно да сарађујемо са НАТО-ом, али чланство је нешто друго“, рекао је Лукач за РТРС.

Он је додао да је опозиција и на посебној сједници Народне скупштине, на којој је разматран Програм реформи БиХ, тражила начин да спријечи причу о Програму реформи БиХ.

„Најприје су тражили тај документ, а када су га добили смислили су причу да то није тај документ, што нема везе са истином. У њему пише све оно што је отишло у Брисел, нико ништа није промијенио, нити фалсификовао“, каже Лукач.

Он је истакао да је опозиција смислила ту причу да би спријечила да по први пут Република Српска подржи програм који зауставља пут ка чланству у НАТО-у.

„До сада није донесен ниједан документ у којем је речено на који начин ће БиХ у будућности сарађивати са НАТО-ом, већ је био актуелан пут ка чланству. Усвајањем Програма реформи заустављамо пут у НАТО и кажемо да ће то бити само сарадња и на који начин ће се она одвијати. То је оно што је опозиција, која је заговорник неке друге политике која нема везе са интересима Српске, покушала да спријечи на непримјерен начин“, нагласио је Лукач.

Он је додао да су ишли до те мјере да је посланик ПДП-а Драшко Станивуковић, који је познат по перформансима и чија се политика своди на ријалити, унио заставице НАТО-а у Народну скупштину којима је махао испред главе српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику док је био за свечаном говорницом.

„У Народној скупштини се већ дуже дешавају ствари које се нису никада дешавале и непримјерене су за ту институцију. Опозиција је на непримјерен начин, насилнилчким и вандалским понашањем спречавала доношење резолуције о војној наутралности чупањем микрофона и картица, звиждањем, вриштањем и другим радњама које не приличе народним посланицима, него навијачким групама. Руководство Народне скупштине мора да примјењује Пословник, али дешавају се ситуације када то нису у стању да ураде. Ако Пословник није довољно добар онда га треба измијенити, а свака норма мора имати санкције“, поручио је Лукач.

Према његовим ријечима, Станивуковић је након што је провоцирао и прекидао Додика, пришао и до његовог стола, а на крају заставице НАТО бацио у лице предсједнику Владе Српске Радовану Вишковићу.

Лукач је навео да је Пословник о раду Народне скупштине прописао понашање, те да је прекршен на најгрубљи начин – урлањем као на стадиону, лупањем, кидањем конзола и микрофона, спречавањем говорника да причају и на крају најгорим сценаријем, односно уношењем НАТО заставица које су бачене у лицу премијеру као штићеној личности.

„Шта је сљедеће? Да га удари, да пуца у њега, да се схвати да је дозвољено напасти било којег министра, премијера или српског члана Предсједништва БиХ и то усред Народне скупштине?“, упитао је Лукач.

Он је констатовао да се таквим стварима не баве сви опозиционари и да међу њима постоје и одговорни људи који знају шта је Народна скупштина, шта значи бити посланик и који свој углед неће нарушити због два-три посланика, те због тога нису учествовали у перформансу – лупању, звиждању, урликању…

„Посланици као што су Миладин Станић, Небојша Вукановић, Драшко Станивуковић и Јелена Тривић покушавају да задрже Народну скупштину у раљама свог незадовоства и фрустрација које исказују на најгори могући начин. Скупштина не функционише и руководство мора да, у складу са Пословником, пронађе начин да санционише посланике који не дозвољавају рад“, поручио је Лукач.

Према његовим ријечима, Српска не постоји без Народне скупштине која је формирана у тешким временима, одржана у још тежим, а данас се дозвољава да неколико неодговорних и фрустрираних посланика руши њен дигнитет, руше је као институцију, а тиме руше и Српску.

„То не може бити дозвољено. Не могу да дозволим да неко то ради /уношење НАТО заставица/. То је провокација. Можда неко каже да сам насјео на провокацију. Јесам, али свјесно, јер таква провокација не може бити без одговора. Онај ко ради такве ствари не може проћи без одговора, какав год он био“, нагласио је Лукач.

Лукач је подсјетио да је Станивуковић дошао до њега, унио му се у лице, а да је он реаговао адекватно одгурнувши га од себе и спријечивши да га угрози.

Он је навео да његов одговор, можда, није био примјерен за Народну скупштину, али је био адекватан провокацији.

„Показао сам презир према томе и одгурнуо оног који је то радио. Нећу да дозволим да ми такви прилазе, нарочито не ако покушавају да ме угрозе. Ако неко прође преко цијеле скупштинске сале током сједнице, а није санкционисан због тога, као ни када је бацио заставице премијеру у лице због чега је руководство тада требало да га удаљи из сале, очито му је намјера да спријечи да Народна скупштина функционише“, сматра Лукач.

Он је нагласио да полиција нема надлежности у Народној скупштини и да може да уђе у салу само на захтјев и у специфичним ситуацијама, те да руководство Народне скупштине треба да брине за ред са својом службом.

Коментаришући захтјеве да поднесе оставку, Лукач је навео да опозиција 365 дана у години сваке године тражи његову оставку.

„Знам да сам им кост у грлу коју не могу да прогутају, али то је њихов проблем. Мени то даје мотив да даље радим у интересу Републике Српске и МУП-а који из године у годину дижемо у обуци, опремању, подмлађивању, школовању младих полицајаца“, истакао је Лукач и поручио да ће Полиција Српске увијек бити стуб одбране Републике и да на томе ради заједно са Владом и комплетним руководством.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар