Влада РС Главно

Повећан број пацијената у УКЦ РС и у болници у Приједору

ШЕРАНИЋ: ВЕЋИНА НОВОЗАРАЖЕНИХ ИМА 30 ДО 64 ГОДИНЕ
  • Републички штаб: И даље су на снази мјере – ношење заштитне маске, држање физичке дистанце, прање руку и дезинфекција простора у којима боравимо, ограничење рада свих пословних субјеката у РС до 23 часа, забрана окупљања више од 50 лица

АЛЕН Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, рекао је након сједнице Републичког штаба да је потврдио све мјере које су на снази и оне ће се спроводити до 6. јула

У те мјере спадају: ношење заштитне маске, држање физичке дистанце, прање руку и дезинфекција простора у којима боравимо, ограничење рада свих пословних субјеката у РС до 23 часа, забрана окупљања више од 50 лица.

Он је навео да је у посљедњих седам дана забиљежено погоршање епидемиолошке ситуације, односно раст заражених вирусом корона.

„Углавном се ради о контактима већ позитивних лица, то је 95 одсто, а до 10 одсто су лица са симптомима која су се по први пут јавила у здравствену установу“, рекао је Шеранић.

Што се тиче мјеста заражавања, ради се о одређеним врстама окупљања, најчешће су у питању породична окупљања. Ту су и лица која су путовала ван земље, а и радно мјесто је могуће жариште вируса корона.

„Већина заражених има од 30 до 64 године, односно од 15 до 29 година, а много је мањи проценат лица старијих од 65 година код којих је потврђен вирус корона“, појаснио је министар.

Додао је да је, када је у питању ситуација у болницама, тренутно, у односу на петак, повећан број пацијената у УКЦ РС, те да је већи број пацијената и у болници у Приједору.

„У Приједору су углавном лица са слабијом клиничком сликом, а у УКЦ РС на Инфектологији је 46 особа, а двије су на респиратору“, навео је Шеранић.

Како је додао, границе су отворене од 1. јуна, те с тим у вези, повећан број заражених лица може се повезати са повећаним кретањем, али и опуштањем свих нас у заједници.

„Одговорност је на појединцу. Препоруке остају на снази, физичка дистанца, прање руку, дезинфекција су једина превенција, нема вакцина и лијекова“, додао је Шеранић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар