Влада РС Главно

Радојичић: Може ли се кренути са ублажавањима биће јасније – 27. априла

„ДАНИ И СЕДМИЦЕ КОЈИ ПРЕД НАМА НЕ ДАЈУ НАМ ПРАВО ДА СЕ ПОТПУНО ОПУСТИМО“
  • „Мораћемо да и даље онемогућавамо кретање у већим групама, као и велика окупљања и скупове“
  • „Објавили смо јавни позив и већ од уторка, првог радног дана након васкршњих празника, пословни субјети могу да се пријављу за сет мјера које смо предузели како бисмо им помогли. Такође, предвидјели смо и субвенције за пољопривреду“

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке Игор Радојичић истакао је да су оптимистични подаци да се у Бањалуци приближио број обољелих и лица који се опорављају од корона вируса.

„Један од показатеља који може да значи благо смиривање епидемије јесте када се број опорављених, односно излијечених сусретне са бројем тренутно обољелих, односно активних“, појаснио је Радојичић.

Он је рекао да су се ових дана у Бањалуци укрстиле те двије кривуље, напомињући да је ријеч о тренутном дневном податку и да се сваки дан мора пратити број тестираних и број новообољелих.

Радојичић је нагласио да ће се ситуација пажљиво посматрати до 27. априла, до када трају мјере Градског и Републичког штаба за ванредне ситуације, како би се видјело да ли ће тада бити простора за мјере релаксације да би се полако седмицу по седмицу уводили у нормалнији живот.

„Дани и седмице пред нама не дају разлог да се потпуно опустимо. Вирус је и даље присутан међу нашим суграђанима тако да ће и даље бити новообољелих. Стога и даље треба онемогућити кретање у већим групама, као и велика окупљања и скупове. То је једина мјера коју имамо“, истакао је Радојичић.

Градоначелник Бањалуке је упозорио да свако нарушавање ситуације и преношење вируса са једног на другог човијека може да врати ситуацију на почетак и да буде далеко већи број обољелих.

Он је нагласио да је у Бањалуци у протеклих седам седмица дошло до врло контролисаног ширења вируса, али није било експлозије обољелих, нити преоптерећеног здравственог система.

Градоначелник Бањалуке је навео и да се смањује број људи у кућној изолацији. Према његовим ријечима, прије седам дана било их је више од 2.200, а сада је 1.600, што је један од разлога за благи оптимизам.

Говорећи о посљедицама епидемије вируса корона на економију, Радојичић је за АТВ рекао да ће штете бити огромне, те да је градска власт већ предузела мјере из своје надлежности.

„Објавили смо јавни позив и већ од уторка, првог радног дана након Васкршњих празника, пословни субјети могу да се пријављу за сет мјера које смо предузели како бисмо им помогли. Такође, предвидјели смо и субвенције за пољопривреду“, рекао је Радојичић.

Он је рекао да се процјењује да ће до краја маја у градској каси бити мањак од 15 милиона КМ, због чега Град мора размишљати како да реструктурише и сопствене финансије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар