Влада РС Главно

Шеранић: Маске и у редовима, на скуповима, свадбама, сахранама – свуда гдје нема дистанце од два метра

„ИСТИНА ЈЕ ДА СЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ПОВЕЋАВА, АЛИ ЈЕ ВАЖНО ДА БРОЈ УМРЛИХ НЕ РАСТЕ“

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да у Српској у протекла 24 часа није било тестирања на вирус корона искључиво из разлога што здравственим радницима треба бар један слободан дан у току седмице.

„Тесирање је обављано у суботу, 18. јула, а ми смо већ најављивали да ћемо морати да се организујемо тако да радници могу да имају један слободан дан, с обзиром на то да је и сезона годишњих одмора“, рекао је Шеранић новинарима у Дервенти.

Шеранић је нагласио да се витално угрожени пацијенти који иду у болнице тестирају брзим тестовима на пријему у болнице.

„Тамо гдје има потребе да се таква тестирања одраде – она се хитно одрађују“, напоменуо је Шеранић.

Што се тиче епидемиолошке ситуације, Шеранић је навео да посљедњих седмица расте број заражених у цијелом региону.

„Сходно томе, имамо и нешто попуњеније капацитете у појединим болницама када су у питању лица са средње тешком или тешком клиничком сликом“, додао је Шеранић.

Према његовим ријечима, значајно је да се не биљежи раст броја преминулих.

Шеранић је нагласио да у овом тренутку, сваки појединац може да се бори са вирусом корона тако што ће носити маску, редовно прати и дезинфиковати руке и држати физичку дистанцу.

Он је нагласио да здравствене установе у Српској имају довољно здравствених радника за борбу са епидемијом.

„Организујемо рад тако да болнице и домови здравља могу да притекну у помоћ здравственим установама у сусједним локалним заједницама у којима се евентуално зарази већи број грађана“, нагласио је Шеранић.        

У Републици Српској биће обавезно носити заштитне маске на отвореном, на мјестима гдје није могуће држати дистанцу од два метра, нагласио је министар здравља и социјалне заштите РС након сједнице Републичког штаба.

То не значи да се враћа она мјера која је била у априлу, већ ће маске бити обавезне тамо гђе се окупља пуно људи на отвореном, док се чека у редовима, или током различитих врста манифестација и скупова, у које спадају и сахране.

До 3. августа на снази мјера о спортским такмичењима без присуства публике.

Како је додао, и даље је дозвољено окупљање до 50 лица.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар