Влада РС

Вишковић: „Мрежа-нетворк“ показује да Српска може да ради и за „Мерцедес“ и за Дојче телеком

ПОСЈЕТИО КОМПАНИЈУ У ДЕРВЕНТИ И ОБЕЋАО ДА ЋЕ РС ПОМАГАТИ ПЕРСПЕКТИВНИМ
  • Радован ВИШКОВИЋ: „Ова компанија има још понуда јер су се и други увјерили у квалитет њихове радне снаге и производње. Она се изборила за тржиште, али постоје проблеми недостатка радне снаге. Може се пронаћи 200, 300 или 500 радника, али тешко је одговорити на потребу запошљавања 2.000 или 3.000 радника“
  • Директор „Мрежа-нетворка“ Зоран ТОШИЋ: Компанија постоји од 2004. године, а запошљава 370 радника. Увезли смо опрему и машине вриједне око пет милиона евра и циљ нам је ширење производње

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће Влада у наредном периоду учинити све да помогне перспективним компанијама, као што је „Мрежа-нетворк“ у Дервенти, које могу да запошљавају и инвестирају.

„Задовољство је доћи у фирму која успјешно послује. Увјерио сам се да су за машинама млади и стручни радници који одговарају веома захтјевном тржишту као што је њемачко“, рекао је Вишковић новинарима након што је посјетио производне погоне компаније „Мрежа-нетворк“ која своје прозводе – инсталационе и управљачке каблове у ауто-индустрији, углавном извози на њемачко тржиште.

Он каже да ни много озбиљније привреде и државе него што је Република Српска не могу да буду партнери „Мерцедесу“, „Аудију“, „Дојче телекому“.

„Захваљујући овим људима и групацији, ми имамо перспективу, у шта сам се увјерио данас у Дервенти након посјете компанији `Мрежа-нетворк`“, рекао је Вишковић.

Он је додао да „Мрежа-нетворк“ технолошки може да прати развијене компаније и да је ауто-индустрија један од најосјетљивијих послова.

„То је мој фах и имам право да то кажем. Када радите електроинсталације за такве гиганте, ту нема грешке. Овдје не може бити никаквих пропуста, овдје су стандарди на највишем нивоу који важе у цијелом свијету“, рекао је Вишковић и додао да је Њемачка лидер у свијету и да се успјешно носи са компанијама из Кине, Јапана и САД.

Он је навео да је од власника компаније сазнао да до краја године намјеравају да инвестирају у још једну производну халу и да ће запошљавати још радника.

„Ова компанија има још понуда јер су се и други увјерили у квалитет њихове радне снаге и производње. Она се изборила за тржиште, али постоје проблеми недостатка радне снаге. Може се пронаћи 200, 300 или 500 радника, али тешко је одговорити на потребу запошљавања 2.000 или 3.000 радника“, каже Вишковић.

Он је истакао да систем образовања треба прилагодити потребама тржишта, да се не би школовао кадар који ће завршити на бироу рада.

„Видите да има посла, да су овдје млади људи, да има перспективе и да ће у наредном периоду бити повећана плата. Њихов циљ, као и Републике Српске, јесте да што прије дођемо до просјечне плате од 1.000 КМ“, рекао је Вишковић.

Директор „Мрежа-нетворка“ Зоран Тошић каже да компанија, која постоји од 2004. године, запошљава 370 радника.

„Прошли смо неколико трансформација, од лонг послова и увоза, до властите производње. Протеклих година имали смо подршку Владе Републике Српске и са локалном заједницом успјели смо да развијемо производњу на 10.000 до 12.000 метара квадратних простора“, рекао је Тошић.

Он је додао да је компанија у протеклом периоду увезла опрему и машине вриједне око пет милиона евра и да им је циљ ширење производње.

„У плану је и градња стамбене зграде са 33 стана за наше раднике, да би млади људи остајали овдје. Уз подршку Владе Републике Српске и наше локалне заједнице, вјерујем у успјех“, рекао је Тошић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар