Влада РС Главно

Вишковић: НАТО је у БиХ и остаће још, али ми не желимо чланство у њему

У ДОКУМЕНТУ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ КОЈИ ЋЕ ОТИЋИ У БРИСЛЕ НЕМА НИ НАТО НИ МАП
  • „Чинићемо све да задржимо оно што је Дејтоном предвиђено за Републику Српску. Желимо да РС и њени грађани буду уважавани и да се мишљење Српске поштује. Штитимо што је наше и тако ће остати

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је Програм реформи БиХ, који ће у наредном периоду бити прослијеђен у Брисел, на фону потписаног споразума лидера СНСД-а, СДА, и ХДЗ-а, те да у том документу постоји само досадашња сарадња.

„У том документу нема ни НАТО-а, ни МАП-а, већ постоји само сарадња коју смо и до сада имали. Нажалост, непотребно смо пропустили више од годину дана и сигурно је да сви грађани БиХ осјећају штету због неформирања власти на нивоу БиХ“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Српска не жели чланство БиХ у НАТО, све док такав став има и Србија.

„НАТО је у БиХ и данас присутан, а остаће тако и у наредном периоду. Али, ми желимо само да сарађујемо, уопште не желимо чланство и хоћемо да се понашамо у складу са Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности“, рекао је Вишковић.

Он је рекао да су представници СДС-а критиковали документ Програм реформи, а да уопште нису видјели његов садржај.

„Треба нешто прочитати, па о томе нешто рећи“, рекао је премијер Српске.

Он је истакао да је Дејтонски споразум изузетно важан за Српску, те да се Република залаже за изворни „Дејтон“.

„Тим документом обезбијеђен је мир на овим просторима и де факто призната Српска као ентитет у БиХ са свим својим надлежностима. Наша је жеља да тако остане и чинићемо све да задржимо оно што је Дејтоном предвиђено за Републику. Желимо да Српска и њени грађани буду уважавани и да се мишљење Српске поштује. Штитимо што је наше и тако ће остати“, рекао је Вишковић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар