Влада РС Главно

Вишковић: Процјена је да најисплативије да за Владу купимо нови авион

СТАРИ ВЛАДИН АВИОН ЋЕ ПОСЛИЈЕ ИСПОРУКЕ НОВОГ БИТИ ПРОДАТ НА ЛИЦИТАЦИЈИ
  • „Прије два мјесеца, наша Цесна приземљена као и сви авиони те врсте у свијету. То није учињено због квара на нашем авиону, него због квара који се појавио на таквој врсти летјелица негдје у свијету те је дошао налог да све Цесне тог типа буду приземљене“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Републике Радован Вишковић рекао је данас да је авион Владе Српске приземљен прије два мјесеца на основу међународног налога, те да је због високих трошкова његовог обавезног ремонта и изнајмљивања нове летјелице донесена одлука да буде купљен нови.

„Нема ту никаквих тајни. Прије два мјесеца, када је покренута процедура за куповину новог авиона, наш је био приземљен као и сви авиони те врсте у свијету. То није учињено због квара на нашем авиону, него због квара који се појавио на таквој врсти летјелица негдје у свијету те је дошао налог да све ‘цесне’ тог типа буду приземљене“, појаснио је Вишковић.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да авион Владе Републике Српске скоро два мјесеца није летио због чега је изнамљиван туђи авион, што је произвело велике трошкове.

„Не знајући када ћемо поново добити дозволу за лет нашег авиона, која може бити ускраћена када год неко други донесе одлуку, одлучили смо да размотримо могућност набавке новог авиона по систему ‘старо за ново’. Нисмо били задовољни процјеном вриједности нашег авиона коју су обавили људи из ‘Цесне’, донијели смо одлуку да набавимо нови авион и да комплетан износ финансирамо из буџета Српске“, истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, стари авион ће послије испоруке новог бити продат на лицитацији, јер је процијењено да ће се на тај начин добити много више новца него да је донесена одлука замјене старог уз доплату.

„Све је урађено по економским стандардима. Идуће године истиче гарантни рок за наш авион и он би морао ићи на редован сервис који укључује и ремонт оба мотора, а то би коштало више од милион и по евра. Када се саберу трошкови ремонта и колико кошта стари авион донијели смо одлуку да уз доплату, која није ни безначајна, али ни велика, можемо да добијемо нови авион и тиме смањимо трошкове за Републику Српску“, појаснио је Вишковић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар