Влада РС

Вишковић: Српска купила мобилну болницу са 500 лежаја и свом пратећом опремом

КУПЉЕНА У ЊЕМАЧКОЈ – БИЛА НАМЈЕЊЕНА ВИЈЕТНАМУ, АЛИ ЈЕ ВЛАДА РС БРЗО РЕАГОВАЛА
  • Радован ВИШКОВИЋ: „Био бих најсретнији премијер да ову болницу не користимо, али поучени искуствима из окружења одлучили смо да набавимо мобилну болницу која ће бити власништвио Владе Републике Српске и служиће нам и у наредном периоду, у случају било какве природне или друге катастрофе»
  • Ален ШЕРАНИЋ: «У мобилној болници ће, без обзира на подручје на којем буде кориштена, бити збринути, прије свега пацијенти са лакшом клиничком сликом, а по потреби и они са средњом клиничком сликом. Тиме ћемо им омогућити изолован боравак у случају да капацитети, које тренутно планирамо у болницама, не буду задовољавајући»

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске изјавио је да је Влада издвојила 3.650.000 КМ за мобилну болницу, која ће имати 500 лежајева и пратећу опрему.

Вишковић је рекао да ће та болница, уколико за њом буде било потребе на бањалучкој регији, бити постављена на локацији у Залужанима код Бањалуке.

„Био бих најсретнији премијер да ову болницу не користимо, али поучени искуствима из окружења одлучили смо да набавимо мобилну болницу која ће бити власништвио Владе Републике Српске и служиће нам и у наредном периоду, у случају било какве природне или друге катастрофе“, рекао је Вишковић новинарима на бањалучком аеродрому гдје дочекивао први авион са опремом за болницу.

Он је подсјетио да је Влада прије десет дана уплатила средства за покретну болницу, површине од 6.000 метара квадратних, а која ће бити допремљена из Њемачке.

„Налазила се у Њемачкој и била је спремна за Вијетнам, али смо реаговали брзо када смо сазнали да такав објекат постоји и уплатили смо средства. И у вријеме кризе размишљамо дугорочно. Поносан сам што смо имали снаге и визије да овакав објекат набавимо за Српску“, рекао је Вишковић.

Он је додао да наредних дана треба да стигну и остали контингенти опреме за покретну болницу, као и метална конструкција.

„Овај објекат се може било гдје у Републици Српској дислоцирати, не тражи никакву инфраструктуру, има у саставу агрегате и резервоаре за воду, те мокре чворове“, појаснио је Вишковић.

Он је поручио да Република Српска у наредним данима очекује и више од 200 респиратора, те подсјетио да јој је недавно Србија послала десет респиратора.

„Република Српска има довољан број респиратора. Тренутно на Универзитетском клиничком центру Српске је у употреби шест за пацијенте обољеле од вируса корона. Имамо довољно медицинске опреме, заштитних одијела, маски, рукавица. Имамо и довољно тестова и у наредним данима повећаћемо број тестирања“, истакао је Вишковић.

Он је додао да је Српска добила и „пи-си-ар“ апарат који ће бити достављен бијељинској болници гдје ће у наредних седам дана почети тестирање на вирус корона.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић рекао је да ће у мобилној болници, без обзира на подручје на којем буде кориштена, бити збринути, прије свега пацијенти са лакшом клиничком сликом, а по потреби и они са средњом клиничком сликом.

„Тиме ћемо им омогућити изолован боравак у случају да капацитети, које тренутно планирамо у болницама, не буду задовољавајући“, истакао је Шеранић.

Он је додао да ће помоћу ове болнице, уколико буде за њом потребе, бити у могућности да пацијентима пруже одговарајућу здравствену бригу у изолованим условима да би се онемогућило ширење вируса корона.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар