Влада РС

Вишковић: Тражили су Бошњаци `републику БиХ` и прије 10 година, али је ово опасније

ПРЕМИЈЕР УПОЗОРИО: „ЗА ОВО СА ЧИМЕ СМО СУОЧЕНИ – ПОТРЕБНО НАМ ЈЕ ЈЕДИНСТВО СВИХ У СРПСКОЈ“
  • „Лидеру СДС  Мирку Шаровићу је понуђено да СДС изађе из власти на нивоу БиХ, а да СНСД не уђе у власт. То није прихваћено и званично је речено и када би хтјели да то урадимо има један који неће и био би проблем... Након тога је била варијанта да партије заједно дјелују у оба парламента. Речено је да не може ни то
  • Надам се да ћемо након састанка у Србији, на којем ће бити ријечи о свим важним питањима, постићи компромис како да дјелујемо у будућности, јер је ово озбиљно питање за нас и удар је на Српску. Има много скривеног у документу СДА и то је велики проблем

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић позвао је посланике опозиције у Народној скупштини да се придруже иницијативи за смјену потпредсједника скупштине Сенада Братића, те да се јавности каже да ово није политичка побједа СНСД-а већ легални одговор на Програмску декларацију СДА.

Гријеше сви који говоре да нема никакве разлике између садашње Програмске декларације СДА и декларације коју је ова партија усвојила прије 10 година, јер је разлика суштинска и велика. Разлика је у томе што се у ранијим декларацијама СДА залагала за републику БиХ и грађанску државу кроз промјене уставног уређења. Промјене уставног уређења не може бити без сагласности два ентитета и три конститутивна народа и зато нас то није бринуло“, рекао је Вишковић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Међутим, каже Вишковић, сада је „република БиХ“ прокламована у програмским циљевима СДА, организована на принципу три нивоа власти – регионални, општински и државни.

„Значи ово нема везе са прудским спрозумом. Зато је из Српске дошао овакав захтјев и одговор. Скоро да нема разлике у ставу о наведеном документу свих политичких партија из Српске. За ово нам је неопходно потпуно јединство“, додао је Вишковић.

Он каже да се испоставило да је Братићева оставка достављена на протокол Народне скупштине, али након што је заказана посебна сједница.

„Зато ништа не значи за ову сједницу. Нико ништа не крије и не видим ниједан начин да се оптужујемо за било шта у расправи о овој теми“, каже Вишковић.

Он је нагласио да је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик имао синоћ састанак са лидерима ПДП-а и СДС-а, а у предстојећу суботу је заказан састанак у Србији на највишем нивоу на коме ће бити ријечи о свим важним питањима.

„/Лидеру СДС-а/ Мирку Шаровићу је синоћ понуђено да СДС изађе из власти на нивоу БиХ, а да СНСД не уђе у власт. То није прихваћено и званично је речено и када би хтјели да то урадимо има један који неће и био би проблем“, навео је Вишковић.

Након тога, каже он, била је варијанта да партије заједно дјелују у оба парламента.

„Речено је да не може ни то. Такође, речено је да ће разговори бити настављени о чему јавност неће бити обавијештена, а онда је након састанка све објављено“, рекао је Вишковић.

Вишковић је категоричан да све политичке партије морају имати јединствен став да би Српска била сачувана.

„Надам се да ћемо након састанка у Србији постићи компромис како да дјелујемо у будућности, јер је ово озбиљно питање за нас и удар је на Српску. Има много скривеног у документу СДА и то је велики проблем“, каже Вишковић.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић тврди да власт жели од свега да направи представу, јер није хтјела да разговара са опозицијом о смјени Братића.

„Јесмо за разговор о свим питањима, посебно о оним који се односе на одлазак грађана, али и о економији и чињеници да институције Српске не плаћају порезе“, рекао је Станић.

Посланик ПДП-а Драган Галић тврди да је СНСД био против смјене Братића, када је то тражио ПДП.

„Зашто тада нисте гласали за нашу иницијативу, а данас као браните интересе Републике Српске“, рекао је Галић.

Захтјев за смјену Братића поднијели су клубови посланика СНСД, ДНС, СП, ДЕМОС, НДП, Уједињена Српска и посланичка група независни посланици и Мијо Перкунић и то због учествовања у доношењу декларације СДА која је, како су образложили, директно усмјерна против интереса Републике Српске.

Недуго након захтјева за смјеном и сам Братић је поднио оставку, међутим како су рекли у кабинету предсједника и генералног секретара НС РС оставка није стигла, а и током расправе о његовој смјени та оставка није стигла у службу Народне скупштине Републике Српске већ је само предана на писарницу НС РС.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар