Влада РС

Вишковић: Ускоро уводимо забрану запошљавања у апарату Владе Српске

„АУТОПУТЕВИМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ ВИШЕ ОД 109 МИЛИОНА КМ ОД АКЦИЗА
  • „Поставља се питање: можемо ли из акциза и без кредита градити аутопутеве? Можемо, али не овом динамиком. Нема земље у окружењу да је градила путеве и аутопутеве без кредита“
  • Премијер поновио да велику штету Српској наноси неформирање Савјета министара, Владе ФБиХ и нерад Парламентарне скупштине БиХ: „Усвајамо данас 150 милиона задужења, али тога нема за Српску као ни шест километара пута док све не прође процедуру у Парламентарној скупштини БиХ“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске, Радован Вишковић, најавио је да ће ускоро бити донесена одлука о забрани запошљавања нових радника у администрацији Владе Републике Српске.

Коментаришући убрзано запошљавање на нивоу БиХ од стране Савјета министара у техничком мандату, Вишковић је изјавио да је то неодговорно, јер се беспотребан кадар финансира и од новца пореских обвезника Републике Српске.

„С друге стране, Влада Српске је по том питању показала одговорност, и због тога ће донијети одлуку о забрани новог запошљавања у администрацији Српске.“ додао је он, преноси „АТВ“.

Подсјећамо, Вишковић је раније ове године министрима наложио да ураде ресистематизацију у својим ресорима, што је већина министара већ обавила.

„Средства од акциза се уплаћују по закону“

Вишковић је рекао је да се средства од акциза уплаћују према закону, директно на рачуне јавних предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ и „Путеви Републике Српске“ за одржавање и изградњу путева.

Вишковић је у одговору опозиционим посланицима на сједници Народне скупштине Републике Српске рекао да пријаве, ако имају сазнања, да су средства ненамјенски трошена да би могао бити покренут поступак, преноси Срна.

„Од прошле сједнице Народне скупштине, по мојој пријави тужилаштво води поступак против лица за узимање мита приликом пријема у полицију“, рекао је Вишковић и додао да је пријаву поднио након раније изјаве посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драгана Галића.

Он је подсјетио да је од акциза „Аутопутевима Републике Српске“ за 2018. дозначено више од 109 милиона КМ, који се користе за експропријацију, за одржавање и отплату већ подигнутих кредита, те да је за првих пет мјесеци ове године по основу акцизе дозначено више од 46 милиона КМ.

„Поставља се питање: можемо ли из акциза и без кредита градити аутопутеве? Можемо, али не овом динамиком. Нема земље у окружењу да је градила путеве и аутопутеве без кредита“, каже Вишковић.

Он је оцијенио да треба градити путну мрежу у Херцеговини и додао да Влада чини све да тамо доведе инвестиције.

Вишковић је, одговарајући на примједбе у вези са реконструкцијом и рехабилитацијом регионалног пута Лукавица-Пале вриједности 3.250.000 КМ, рекао да је предузеће „Штрабаг“ прошло на тендеру за извођача радова и ангажавало друго предузеће за тај посао који је, према његовим сазнањима, у стању да радове оконча прије почетка зимске туристичке сезоне.

Премијер Републике Српске је навео да на свакој сједници Владе инсистира да буде обезбијеђено 70 милиона евра за изградњу магистралног пута Фоча-Шћепан Поље.

Осврћући се на ситуацију у вези са фирмом „Батагоном“, Вишковић је истакао да је Влада експресно реаговала када је ријеч о раскиду уговора због непоштовања договора.

Коментаришући задужење од 150 милиона евра ради финансирања пројекта Коридор „5Ц“, Вишковић је рекао да друга фаза кошта дупло више од прве јер није ријеч само о изградњи шест километара аутопута, већ и тунела, надвожњака, односно о изузетно тешкој дионици.

„То су најповољнија средства Европске банке за обнову и развој са којима Влада ради јер они једини на Коридору ‘5Ц’ имају и грант средства“, додао је Вишковић.

Говорећи о тачки дневног реда посебне сједнице Народне скупштине – приједлогу одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2019. години којим се одобрава издавање гаранција Републике Српске за кредитна задужења у 2019. години, до износа од 800 милиона КМ, Вишковић је навео да се сигурно сва та задужења неће моћи реализовати, иако су намијењена за инфраструктурне пројекте који су потребни Републици Српској.

„Од 800 милиона КМ, 600 је намијењено за енергетски сектор, за болницу у Добоју 80 милиона, за гондолу на Јахорини девет милиона“, прецизирао је Вишковић.

Осврћући се на гаранције за кредитно задужење Фонда здравственог осигурања у износу око 60 милиона КМ, Вишковић је рекао да је Фонд већ дигао тај кредит и да плаћа каматну стопу већу од шест одсто, те да Влада жели да се тај кредит затвори и да каматна стопа буде испод три одсто.

Он је подсјетио да је су прошле године гаранције износиле 700 милиона КМ, од чега је реализовано око 400 милиона КМ.

Премијер Републике Српске је навео да ће тражити од надлежних да буду процесуиране оптужбе изнесене током сједнице Народне скупштине.

Вишковић је поручио посланику ПДП-а Драшку Станивуковићу да, уколико има доказе, пријаву о малверзацијама у одређеним областима достави надлежнима.

„Тиме треба да се баве и институције“, рекао је Вишковић.

Он је додао да није задовољан радом правосуђа.

Вишковић је поновио да велику штету Српској наноси неформирање Савјета министара, Владе ФБиХ и нерад Парламентарне скупштине БиХ.

„Усвајамо данас 150 милиона задужења, али тога нема за Српску као ни шест километара пута док све не прође процедуру у Парламентарној скупштини БиХ“, рекао је Вишковић.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар