Влада РС

Влада РС формира независну међународну комисију за страдања у сребреничкој регији

ДОНИЈЕЛА И ОДЛУКУ И О ФОРМИРАЊУ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА СТРАДАЊА СРБА У САРАЈЕВУ
  • Претходно ставила ван снаге Извјештај Комисије за Сребреницу сачињен  јуна 2004. У Бањалуци
  • Састав и задатке Комисије одредиће посебним рјешењем, али указала: „У циљу цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992-1995. године, а због јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначног помирења и суживота садашњих и будућих генерација, Влада Републике Српске формира независну међународну Комисију која ће на објективан и непристрасан начин утврдити страдања свих народа на подручју сребреничке регије у периоду од 1992-1995 године“

ВЛАДА Републике Српске ставила је данас ван снаге Извјештај Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, сачињен у Бањалуци јуна 2004. године и 15. октобра 2004. године и с тим у вези Закључак Владе Републике Српске са 16. посебне сједнице одржане 29. октобра 2004. године.

Након разматрања Информације о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, која је разматрана на 29. посебној сједници Народне скупштине Републике Српске 14. августа, Влада Републике Српске је ставила ван снаге извјештаје Радне групе Владе Републике Српске донесене 30. марта и 30. септембра 2005. године за спровођење закључака из коначног Извјештаја Комисије за Сребреницу са свим прилозима и с тим у вези Закључак Владе Републике Српске, број 02/1-020-376/05, од 31. марта2005. године.

„У циљу цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији у периоду од 1992-1995. године, а због јачања повјерења и толеранције међу народима у БиХ, коначног помирења и суживота садашњих и будућих генерација, Влада Републике Српске формира независну међународну Комисију која ће на објективан и непристрасан начин утврдити страдања свих народа на подручју сребреничке регије у периоду од 1992-1995 године. Састав и задаци Комисије одредиће се посебним рјешењем“, наведено је саопштењу Владе Републике Српске емитованом након ванредне сједнице.

Влада Српске наводи да, у циљу објективног и непристрасног начина утврђивања страдања Срба у Сарајеву, а због неиспуњења налога Дома за људска права БиХ од стране Владе Федерације БиХ, формира независну међународну Комисију која ће испитати и сачинити извјештај о страдању Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године.

Састав и задаци Комисије биће одређени посебним рјешењем.

„Задужује се Министарство правде да у року од 60 дана припреми методологију рада и предложи Влади састав комисија из претходних тачака. Овај закључак ступа на снагу даном доношења“, наведно је у закључцима Владе Републике Српске.

Одбачени неуставни покушаји Министарства безбједности и других институција БиХ

ВЛАДА Републике Српске одбацује као неуставне и незаконите покушаје Министарства безбједности и других институција БиХ да распореде припаднике других полицијских агенција у БиХ на територији Републике Српске.

У саопштењу из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске након данашње ванредне сједнице истиче се да је, у складу са Уставом и законима Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Српске једино надлежно за спровођење закона и одржавање безбједности на територији Републике Српске, те захтијева од Министарства безбједности и других институција БиХ да обуставе све неуставне и незаконите активности којима се угрожава уставни положај, територијални интегритет, те надлежности институција Српске.

Влада налаже Министарству унутрашњих послова Републике Српске да, у складу са Уставом и законима, свим расположивим средствима, спријечи присуство и дјеловање припадника других полицијских агенција у БиХ на територији Републике Српске без сагласности Владе Српске.

Влада изражава спремност да, у складу са Уставом и законима Републике Српске, те Споразумом о пружању помоћи и оперативној сарадњи и надзору границе са Граничном полицијом БиХ, настави остваривати сарадњу са свим надлежним институцијама у БиХ у правцу остваривања контроле и рјешавања мигрантске кризе у БиХ.

У саопштењу се напомиње да овај закључак ступа на снагу даном доношења.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар