Влада РС

Влада РС са 500.000 КМ помаже Б. Петровцу, Дрвару, Б. Грахову и Гламочу

СРБИ ЋЕ ОКУПЉАЊИМА ОНЕМОГУЋИТИ ХДЗ-ПРОСЛАВУ „ОСЛОБАЂАЊА“ У ДРВАРУ
  • Српски језик се мора уврстити у наставне планове школа у ФБиХ, тамо гдје то није омогућено, као што је општина Гламоч
  • На простору ФБиХ по попису из 1991. године било 533.258 Срба, док је по попису из 2013. године тек 56.550 или 10,6 одсто од предратног броја српског становништва

ВЛАДА Републике Српске подржаће развојне и инфраструктурне пројекте у општинама Босански Петровац, Гламоч, Грахово и Дрвар са 500.000 КМ, одлучено је данас на састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и званичника Српске са начелницима ових општина у Федерацији БиХ.

На састанку је закључено да је потребно приступити хитној измјени устава кантона, те да се у одредбе унесе клаузула о конститутивности Срба у тим кантонима.

Констатовано је да је положај Срба у овим општинама тежак и у многим сегментима дискриминишући, те да је тешка ситуација условљена чињеницом да је на простору ФБиХ по попису из 1991. године било 533.258 Срба, док је по попису из 2013. године тек 56.550 или 10,6 одсто од предратног броја српског становништва, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Посебна дискриминација се огледа у погледу запошљавања, а српски језик се мора уврстити у наставне планове школа у ФБиХ, тамо гдје то није омогућено, као што је општина Гламоч.

Додик је нагласио да Србе у ФБиХ, у општинама Босански Петровац, Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч, иако врше локалну власт, игноришу кантоналне и федералне власти.

Додик сматра и да је најава Кантоналног одбора ХЏ-а БиХ Ливно о обиљежавању 24 године од наводног ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара, непотребна провокација против Срба и њиховог живота на том простору.

„Против смо било каквог окупљања, и сам покушај би битно усложио политичко-безбједносну ситуацију на том простору и пореметио односе Срба и Хрвата“, нагласио је Додик.

Заједнички је донесена одлука да ће, уколико до тога дође, Срби из тих општина организовати окупљање у знак протеста и онемогућавања одржавања тог догађаја.

Додик је рекао и да Република Српска не прихвата да се на простору општине Босански Петровац, у мјестима која припадају Србима, праве било какви центри гдје ће боравити мигранти, те је још једном позвао Србе, министре у техничком мандату Савјета министара, да не гласају за отварање таквог центра у Меденом Пољу, у општини Босански Петровац.

Најављено је да ће Република Српска свечаном научно-историјском и културно-умјетничком академијом, 13. септембра обиљежити Дан сјећања на страдање Срба на том подручју.

На састанку су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, те министри унутрашњих послова Драган Лукач, финансија Зора Видовић, правде Антон Касиповић, као и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар