Главно РС и матица

Вучић и Путин положили вијенце на Споменик ослободиоцима Београда и Красноармејцу

НА ОБА ПУТИНОВА ВИЈЕНЦА ПИШЕ „ОД ПРЕДСЈЕДНИКА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ“

ПРЕДСЈЕДНИК Александар Вучић и руски предсједник Владимир Путин, који је у једнодневној званичној посјети Србији, положили су вијенце на Споменик ослободиоцима и споменик Црвеноармејцу.

То је уједно и прва тачка званичне посјете Путина Србији.

Двојицу државника на Гробљу ослободиоцима Београда 1944. дочекали су почасни батаљон Гарде и оркестар Војске Србије, градоначелник Београда Зоран Радојичић, као и велики број окупљених грађана, који су пристигли из цијеле Србије.

Уз интонирање химни двије земље, Вучић и Путин су најприје положили вијенце на Споменик ослободиоцима Београда 1944.

На једном вијенцу пише „Ослободиоцима Београда председник Републике Александар Вучић“, а на другом, на руском језику – „Од предсједника Руске Федерације“.

Вучић и Путин затим су положили вијенце и на Споменик Црвеноармејцу, који је подигнут у част руских војника палих за слободу Београда.

На њима пише „Храбрим руским саборцима – предсједник Републике Александар Вучић”, односно, на другом, „Од предсједника Руске Федерације“.

Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен-гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године.

Ту је сахрањено 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије.

Уређено је и отворено 20. октобра 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења, а налази се у улици Мије Ковачевића, преко пута главног улаза у Ново гробље.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар