Главно РС и матица

Божовић: Нисам протјеран ја већ Република Србија – на правно неодржив начин

„НЕ ЗНАМ НИКОГ У ЕВРОПИ КО ЈЕ ДРУГОЈ ЗЕМЉИ ПРОТЈЕРАО АМБАСАДОРА ПА ЗВАО ЊЕНОГ ПРЕМИЈЕРА У ПОСЈЕТУ“
  • Владимир БОЖОВИЋ нагласио да је апсолутна лаж да су га из бившег Министарства вањских послова Црне Горе више пута писано обавјештавали да се, наводно, мијеша у унутрашње послове Црне Горе, те позвао министре, и бившег и садашњег, да покажу макар један папир као доказ да су га опомињали
  • „То што они желе да мењају историју на штету Србије је потпуно погрешно

АМБАСАДОР Србије Владимир Божовић, који је протјеран из Црне Горе због изјаве о Подгоричкој скупштини и уједињењу Црне Горе са тадашњом Краљевином Србијом, рекао је да није протјеран он већ Република Србија на правно неодржив начин.

Божовић је, говорећи први пут за медије у Србији након протјеривања крајем новембра прошле године, указао да ниједна земља у Европи данас нема овакву ситуацију, да има протјераног амбасадора, као и да не зна ни за један примјер да је нека држава протјерала амбасадора друге државе, а онда звала премијера те државе у посјету.

Он је навео да се надао да ће нова црногорска влада Здравка Кривокапића, у складу са њиховим приватним разговорима, опозвати одлуку о протјеривању, зато што су прве реакције биле осуда тог чина.

„Како је могуће да кажете да сте затекли спржену земљу, како је све уништено, а онда да поштујете одлуку претходника?“, питао је Божовић, те напоменуо да је и сам Кривокапић у својој предизборној кампањи, о Мојковачкој бици и Подгоричкој скупштини причао чак три пута оштрије него он сам.

Божовић је рекао за ТВ „Хепи“ да је апсолутна лаж да су га из бившег Министарства вањских послова Црне Горе више пута писано обавјештавали да се, наводно, мијеша у унутрашње послове Црне Горе, те позвао министре, и бившег и садашњег, да покажу макар један папир као доказ да су га опомињали.

Он је истакао да је друга лаж да је више пута усмено упозораван због мијешања у унутрашње послове Црне Горе, те додао да му није јасно зашто је засметала његова изјава о Дану уједињења (Црне Горе и Србије).

Божовић је рекао да му је предсједник Србије Александар Вучић прије одласка у Црну Гору за амбасадора рекао да он (Божовић) иде да гради најбоље могуће односе са Црном Гором, да треба да поштује Подгорицу и да не учини ништа што би нарушило братске односе.

Он је навео да од првог дана његовог именовања до сада никада ни једном својом мишљу, погрешну ријеч и дјело није учинио да повриједи Црну Гору, нити народ у Црној Гори, али да „не може уназад мењати историју“.

„То што они желе да мењају историју на штету Србије је потпуно погрешно“, рекао је Божовић.

Он је подсјетио да је и ЕУ осудила његово протјеривање из Црне Горе, те упитао зашто није протјерана и амбасадор САД у Подгорици, која је рекла да Црну Гору разара ендемска корупција?

Божовић је навео да је све везано за историју Првог свјетског рата и херојску Мојковачку битку (када је војска тадашње Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и омогућила повлачење Војске Краљевине Србије преко Црне Горе ка Јадранском мору) учио управо у школи у Никшићу, те истакао да се не може протјеривати амбасадор због историјске чињенице коју је изговорио.

„Мислите да је мени лично било драго, док сам то учио, што је краљу Николи (након Подгоричке скупштине) био забрањен повратак у Црну Гору? Није ми било драго ни што је Краљевина Србија изгубила државност и што је ратовала да би направила другима државу“, рекао је Божовић.

Он је навео да је у његовој породичној кући у Црној Гори, гђе су му отац и мајка, портрет краља Николе, због којег је као амбасадор оптужен да мисли лоше Црној Гори.

Божовић је подсјетио колико је Србија учинила за народ у Црној Гори и додао да га је некада и срамота да зове Вучића када треба да се помогне некој породици, да се пошаље авион за болесне, да се спаси живот неког ђетета.

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, а као разлог Министарство спољних послова је навело да је Подгоричку скупштину 1918. године назвао „ослобођеном“ и „слободном вољом“ црногорског народа.

На Подгоричкој скупштини од 24. до 29. новембра 1918. године у Подгорици збачен је краљ Никола и династија Петровића Његоша у корист династије Карађорђевић.

Тада је донесена одлука о уједињењу Црне Горе са Краљевином Србијом и исказивање подршке уједињењу свих Срба, Хрвата и Словенаца у јединствену југословенску државу.

Са овим одлукама се нису сагласиле присталице свргнутог краља Николе, што је недуго затим довело до нових политичких заплета.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар